Eerste gratis robot-jurist voor Google Home

Delen:

Foto: Pixabay

Vanaf vandaag (30 april) is de eerste robot-jurist van LegalMatters actief op Google Home. Vooralsnog kunnen alleen nog vragen worden voorgelegd over arbeidsrecht, maar dat wordt ‘op korte termijn’ uitgebreid naar andere rechtsgebieden.

Met commando ‘Hey Google, ik wil advies van een jurist’ kan de gebruiker juridisch advies inwinnen. LegalMatters zegt met deze innovatie in te spelen op de groeiende behoefte aan juridische dienstverlening ‘on demand’. De AI-robot-jurist ligt in lijn met de ambitie van Legalmatters om juridische service voor iedereen toegankelijk te maken.

De robot-jurist is bedoeld voor consumenten en professionals die snel en op ieder moment van de dag willen worden geholpen met de meest gestelde juridische vragen. Vanaf het Google Home-domein ‘Advies van een jurist’ blijft LegalMatters vernieuwen met onder meer nieuwe talen, vragen en antwoorden.

Medeoprichter en advocaat mr. Piet-Hein Boekel heeft de ambitie om juridische dienstverlening laagdrempeliger te maken. “Wij hebben veel ervaring opgedaan met eerstelijnsvragen van consumenten en professionals. Dit is onze inspiratie geweest om mensen te helpen met een robot-jurist op Google Home.” Boekel verwacht dat de robot-jurist op den duur de eerstelijnsjurist gaat vervangen.

Volgens Boekel kan de robot-jurist flinke besparingen opleveren en het business model van de advocatuur beïnvloeden. “In Nederland hebben jaarlijks gemiddeld meer dan vier miljoen mensen tenminste één arbeidsconflict. Onderzoek wijst uit dat een dergelijk conflict gemiddeld 27.094 euro kost. Als je ervan uit gaat dat mensen met de robot-jurist beter geïnformeerd zijn en eerder weten waar ze juridisch staan, dan kunnen conflicten minder snel escaleren en in de kiem worden gesmoord. Dit kan tot een enorme kostenbesparing leiden.”

Andere voordelen van de robot-jurist, volgens Boekel: hij zit nooit in bespreking, is 24/7 bereikbaar en hij is natuurlijk, in tegenstelling tot een advocaat, gratis. “De robot-jurist stuurt geen factuur voor zes minuten bellen, waardoor het bekende ‘uurtje-factuurtje-model’ van de advocatuur verder onder druk komt te staan.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven