Eerste Kamer verwerpt uitbreiding van het taakstrafverbod

Minister Yesilgöz is teleurgesteld, de Rechtspraak blij: de Eerste Kamer heeft op 18 oktober de Wet uitbreiding taakstrafverbod met een nipte meerderheid verworpen.

Delen:

Depositphotos_6077644_S-weegschaal-48269aba
foto: Depositphotos

Het kabinet wilde met het wetsvoorstel geweld tegen hulpverleners harder aanpakken. Het voorstel beoogde het huidige taakstrafverbod voor ernstige geweld- en zedenmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht uit te breiden naar elke vorm van fysiek geweld tegen publieke dienstverleners. Wie geweld pleegt tegen bijvoorbeeld een politieagent of ambulancemedewerker moet niet kunnen wegkomen met slechts een taakstraf, stelden de toenmalige ministers Dekker en Grapperhaus.

Menselijke maat

In de Tweede Kamer schaarde zich vorig jaar een kleine meerderheid achter het voorstel. Tijdens het debat over het wetsvoorstel in de Eerste Kamer begin oktober betoogden voorstanders, onder meer VVD, CDA, Fractie-Nanninga, PVV en SGP, dat hiermee recht wordt gedaan aan de zwaarte van het vergrijp. Tegenstanders van de wet, zoals GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, SP en PvdD, meenden dat rechters met dit wetsvoorstel te zeer worden beperkt in hun strafmogelijkheden. Zij waarschuwden voor een herhaling van de Toeslagenaffaire, waarbij er geen ruimte meer was voor de menselijke maat en een afweging op individuele basis.
Bij de stemming in de Eerste Kamer stemden 35 leden voor het wetsvoorstel en 37 tegen.

Fikse tegenvaller

Op Twitter noemt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) het een “fikse tegenvaller” dat de Eerste Kamer het wetvoorstel heeft verworpen. “Juist voor alle politiemensen, brandweerlieden, boa’s en ambulancepersoneel. Zij moeten veilig hun werk kunnen doen en daar blijf ik voor strijden, hoe dan ook.”

Maatwerk

De Rechtspraak, die zich al vaker heeft laten horen over dit onderwerp, twittert daarentegen blij te zijn “met deze uitkomst van het democratisch proces. De rechter blijft zo ruimte houden om maatwerk te leveren.”

Ook Reclassering Nederland vindt de verwerping goed nieuws, en een mooie erkenning van de waarde van de werkstraf. “Geweld tegen hulpverleners is altijd onacceptabel. Daarom heeft de rechter alle sancties, inclusief de werkstraf, nodig in zijn gereedschapskist. Zo kan hij recht doen aan het delict, de persoon van de verdachte en de omstandigheden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven