EU-parlement tegen gelijkstelling immigranten

Delen:

De Europese Unie gaat het legale immigranten voorlopig niet makkelijker maken. Het Europees Parlement verwierp dinsdag een voorstel om één enkele procedure in te voeren voor het aanvragen van een verblijfs- en werkvergunning.

Onder anderen de sociaaldemocraten hadden grote bezwaren tegen het plan van de Europese Commissie, omdat het niet alle werknemers gelijk zou behandelen. Volgens de sociaaldemocraten worden sommige groepen uitgesloten, zoals werknemers die binnen een bedrijf internationaal worden overgeplaatst.

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt: “Het wetsvoorstel begon te zagen aan de poten van werknemersrechten. Het kan niet dat door een nieuwe wet twee soorten werknemers in de EU ontstaan; zij die volledige bescherming genieten en zij die daar volledig buiten vallen.”

De liberalen stemden tegen omdat elk land nog uitzonderingen kan maken bij de procedure. “Dergelijke extra obstakels druisen juist in tegen de poging de aanvragen te stroomlijnen en te versnellen”, aldus D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten sprak daarentegen over een gemiste kans. Volgens haar wordt nu de bureaucratie bij de vergunningverstrekking in stand gehouden, net als de ongelijke behandeling van arbeiders en de oneigenlijke concurrentie op loon- en arbeidsvoorwaarden. “Met het oog op toekomstige tekorten op de Europese arbeidsmarkt was er behoefte aan goede regels voor arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie”, aldus Oomen-Ruijten.

Het Europees Parlement gaat zich in commissies opnieuw over het voorstel buigen. In ‘t Veld liet al doorschemeren alsnog akkoord te kunnen gaan als de speciale bepalingen worden geschrapt. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven