European Super League versus UEFA: schendt UEFA het mededingingsrecht?

In het Europese voetbal is momenteel een juridische strijd gaande tussen UEFA, de machtigste Europese voetbalorganisatie en de recent opgerichte European Super League (ESL), een nieuwe Europese voetbalcompetitie bestaande uit twaalf van de grootste voetbalclubs in Europa waaronder Barcelona, Real Madrid en Juventus. UEFA ziet de ESL als directe competitie van de eigen Champions League en heeft de twaalf clubs gedreigd met sancties zoals uitsluiting van de Champions League. De ESL op haar beurt ziet de dreigementen als misbruik van de machtspositie en stapte naar de rechter.

Delen:

Inmiddels zijn er meerdere rechterlijke uitspraken geweest. De eerste rechtszaak, geïnitieerd door de ESL, belandde bij de Commercial Court #17 of Madrid (hierna: Commercial Court) die op 20 april 2021 een uitspraak deed. Daarin werd bepaald dat FIFA en UEFA voorlopig geen sancties mogen vaststellen tegen de ESL of clubs onderdeel daarvan totdat de rechter in de bodemprocedure een beslissing heeft gemaakt.

Ongeveer een maand later, op 13 mei 2021, heeft de Commercial Court een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie van de EU. In de kern ging die vraag over of UEFA en FIFA het mededingingsrecht niet schenden door misbruik van de dominante positie die zij hebben wat betreft het organiseren van Europese voetbalcompetities.

Het Hof heeft tijdens het schrijven van dit stuk nog geen uitspraak gedaan. Toch heeft het er alle schijn van dat de European Super League eerder gelijk haalt. Door te dreigen met sancties en uitsluiting lijkt UEFA de ontwikkeling van concurrentie en competitie in de wereld van professioneel voetbal te stoppen, en dat is extra kwalijk omdat UEFA een absolute monopolist is op het gebied van het organiseren van Europese voetbalcompetities.

UEFA heeft inmiddels ook al aangekondigd ‘tijdelijk’ geen maatregelen meer te nemen tegen ESL-leden Barcelona, Juventus & Real Madrid. Het is nu wachten op de beslissing van het Europese Hof van Justitie om een conclusie te kunnen trekken over wie in het gelijk staat.

Alhoewel het conflict tussen de  ESL en UEFA dus nog verder gaat, is er praktisch niets meer over van de European Super League. De enorme vloed aan kritiek van fans, commentatoren, analisten en voetballers heeft ertoe geleid dat alleen nog Barcelona, Juventus en Real Madrid publiekelijk lid zijn van de organisatie. Toch blijft het conflict tussen ESL en UEFA juridisch interessant omdat het duidelijkheid kan bieden over of UEFA als monopolist nieuwe concurrentie mag belemmeren door middel van sancties. Deze informatie is met name interessant voor toekomstige voetbalorganisaties die concurrentie willen bieden aan UEFA.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven