Experiment gesloten coffeeshopketen: hoe zit het?

Delen:

Afgelopen maand maakte de overheid bekend dat aspirant telers 149 aanvragen hebben ingediend voor de legale teelt van hennep. Dit in het kader van het experiment gesloten coffeeshopketen.

In 2018 dienden de ministers Bruins, Grapperhaus en Ollongren het wetsvoorstel ‘wet experiment gesloten coffeeshopketen’ in. Het doel van deze wet had betrekking op het kromme gedoogbeleid omtrent hennep, dat we al bijna vijftig jaar in Nederland kennen. Coffeeshops worden niet vervolgd voor de verkoop van hennep aan klanten. Zij mogen deze hennep echter niet zelf telen en toeleveren. De weg die het product aflegt tot aan de deur van de coffeeshop, is illegaal. Dit beleid bracht op verschillende manieren problemen met zich mee, waardoor de ministers zich genoodzaakt voelden om te kijken of coffeeshops mogelijk zélf (legaal!) wiet mogen telen. Tegen het eind van 2019 nam de Eerste Kamer het voorstel aan: alleen de PVV en SGP stemden tegen.

Wat houdt het experiment in?

Afgelopen jaar meldden verschillende gemeenten zich aan om mee te doen met het experiment. Uiteindelijk werden tien gemeenten geselecteerd: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Alle coffeeshops zijn verplicht om mee te werken aan het project. Naast het feit dat dus de toelevering en teelt van hennep hier wordt gelegaliseerd, moeten de shops ook aan andere voorwaarden voldoen. Zo dienen zij de consument te wijzen op de gezondheidsrisico’s, duidelijke informatie te leveren over de wiet, en moeten zij probleemgebruikers (ook wel ‘overgebruikers’ genoemd) melden.

Telers kregen tot 28 juli 2020 de tijd om een aanvraag in te dienen: geen vergunning, geen legale teelt. Uit alle aanvragen worden maximaal tien telers gekozen. Het is de bedoeling dat zij begin 2021 van start kunnen gaan. Het project gaat minimaal vier jaar duren, maar kan eventueel nog verlengd worden.

Hoe nu verder?

Momenteel is het afwachten op de toetsing van de aanvragen en de start van het project. Er zal legale hennep geteeld en geleverd worden, die de coffeeshops gaan verkopen. Onderzoekers houden het experiment nauw in de gaten om, na afloop, de vraag te kunnen beantwoorden of dit een geslaagd experiment was: is legale teelt beter voor de volksgezondheid? Levert legale teelt minder problemen op voor de openbare orde? En kunnen we de ondermijnende criminaliteit die voor een groot deel ontstaat door illegale teelt hiermee tegengaan? De tijd zal het leren.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven