Fa joe kan tak mi no moi!

Delen:

Hoe kun je zeggen dat ik niet mooi ben! Mensen, die denken dat Suriname niet mooi zou zijn hebben het bij het verkeerde eind. Het land is in een woord: betoverend! Els Lucas (Nauta & Lucas Advocaten) ging op studiereis naar Suriname. Werd bijgespijkerd op het gebied van het strafrecht en jeugdstrafrecht en bezocht in de kantlijn ook nog wat bezienswaardigheden. Een dagboek.

Paramaribo, waar de pittoreske houten huisjes nog herinneren aan de tijd dat de Zeeuwse Admiraal Abraham Crijnssen deze nederzetting in 1667 op de Engelsen veroverde en waar heden Domineestraat en Jodenbreestraat, Hindoetempels, Synagoge en Moskeeën het vreedzaam samenleven weergeven en waar ook anno 2009 honderden huisjes op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan is de parel van dit Zuid-Amerikaanse land.

Rivieren, die verbinding zoeken tussen deze stad en de ongerepte uitgestrekte oerwouden in het binnenland met haar bewoners die hun inheemse talen spreken en ook het Nederlands.

Vrijdagmorgen 30 oktober 2009 vertrokken wij – docenten, cursisten en partners – vanuit Nederland met Surinam Airlines naar Paramaribo. Doel: een achtdaagse reis naar dit mooie land om kennis te maken met cultuur/mensen en het volgen van de cursus Strafrecht en Jeugdstrafrecht met als docenten mevrouw mr Myriam de Bruijn-Lückers en mr Cees Dekker. Bij aankomst in ons hotel Royal Torarica te Paramaribo werden wij met een welkomstdrankje ontvangen, hierna snel opfrissen, om daarna deel te nemen aan de ontvangst BBQ en tevens opening van onze studieweek. Bij deze party waren aanwezig de Nederlandse Ambassadeur in Suriname de heer Aart Jacobi en zijn echtgenote, enkele lokale collega advocaten en de Deken van de Orde van Advocaten mr Stanley Marica. Zaterdag 31 oktober 2009 stond op het programma een excursie naar de plantage “Bakkie” en de plantage Alliance. “Bakkie” of te wel de plantage Reinsdorp is uitsluitend per boot bereikbaar. Op deze vervallen plantage hadden wij een ontmoeting met de Nederlander Bas Spek. In zijn privé museum heeft Bas een grote collectie opgebouwd van oude gebruiksvoorwerpen (midden 1800) uit de plantagetijd, prenten, kaarten en schilderijen. Van “Bakkie” vertrokken wij in twee boten naar de Warappa Kreek. Het bijzondere aan deze kreek is dat Spek deze 8 ½ kilometer lange doorvaart tot aan de Oceaan opnieuw heeft uitgegraven. Het werd voor de deelnemers een zeer avontuurlijke toer. De kreek, liet zich zien als een smalle groene tunnel van overhangende bomen en lianen met continue wisselde vegetaties die worden bewoond door vele exotische vogels waaronder de zeldzame in het wild levende rode ibis. Onze tocht eindigde jammer genoeg voortijdig vlak voordat wij de Oceaan bereikten in een gigantisch onweer gepaard gaande met verzwelgende plensbuien.

Zondag 1 november 2009 vertrokken wij naar het Bergendal. In dit luxueuze resort in het oerwoud zou in alle rust en concentratie drie volle dagen onze strafrechtcursus worden gegeven.

De cursisten waren op maandagochtend al ruim voor aanvangstijd in onze collegezaal gesetteld. Natuurlijk stonden “Salduz” en de implicaties daarvan voor de praktijk en de door het OM ingenomen standpunten uitgebreid op het programma. De helft van de tijd was ingeruimd voor specifieke ins en outs van het Jeugd(straf)procesrecht. Ondanks de jarenlange strafrechtervaring van de meeste deelnemers brachten de colleges van onze docente veel nieuwe informatie en invalshoeken.

De in praktijk nog weinig toegepaste mogelijkheden die de Gedrag Beïnvloedende Maatregelen voor jeugdigen kunnen bieden -als alternatief voor de PIJ maatregel- deed zij uitgebreid uit de doeken. Ook stonden we stil bij het IVRK, de Wet Deskundigen in Strafzaken en ForCa, een Forensisch Consortium Adolescenten, waarin een 12tal organisaties deskundigheid samenbundelen om beter zicht te krijgen op jeugdigen die in JJI´s verblijven wegens het plegen van ernstige delicten. Aan de hand van een casus hebben we de aangeboden stof doorgeëxerceerd. De wisselwerking tussen het civiele en het strafrecht met betrekking tot de jeugdige cliënten kent voor geen van de cursisten nog geheimen.

Onze docent mr Cees Dekker heeft op zijn inspirerende eigen wijze nog weer eens wat basale straf(proces)kwesties de revue laten passeren, doorspekt met tips en weetjes voor vele praktische kwesties die zich zoal kunnen voordoen in de loop van een willekeurige strafzaak. Met zijn gps-wonderdoosje in de hand, heeft hij ons deelgenoot gemaakt van de (on)mogelijkheden van het peilen in strafrechtelijk onderzoek. Heel inzichtelijk aan de hand van de routes die wij zelf eerder deze week hadden afgelegd.

Het aardige aan zo´n aaneengesloten cursusopzet was zeker niet in de laatste plaats de interactie tussen de collega´s en confrères, die er toe leidde dat zich vaak al bij het ontbijt hier en daar gesprekgroepjes ontstonden waarin aan intervisie werd gedaan.

Donderdag 4 november 2009 verlieten wij het mooie Bergendal om opnieuw plaats te maken voor Paramaribo waar de middag was ingeruimd voor een city tour. Prominente gebouwen zoals Fort Zeelandia, het Presidentieel Paleis, de prachtige grote Moskee en de Joodse Synagoge die gebroederlijk naast elkaar staan. Met een kijkje in de volkswijk “Frinangon” werd de excursie afgesloten.

Vrijdag 5 november – de laatste dag alweer van onze trip naar Suriname – werd vroeg in de morgen gestart met een magische ontmoeting met de in het wild levende zoetwater dolfijnen. Met kapitein Moen voeren wij met onze boten naar de monding van de Surinamerivier en het begin van de Atlantische Oceaan om deze dieren te observeren. Onze gids Liesbeth Gummels van Waterfront wist hen te verleiden met geklap en geluiden hetgeen tot vele acrobatische toeren leidde. Na deze “dolfijnen-spotting” keerden wij terug naar ons hotel. Snel de koffers pakken en op weg naar de luchthaven Pengel waar wij met z’n allen in de business class lounge konden wachten op onze vlucht naar Nederland. Menig deelnemer aan deze reis zal hebben gedacht: YO NO MUSE GWE……. (Je zou niet weg moeten gaan).

Bekijk hier de foto’s van de studiereis in Suriname.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven