Juridisch nieuws

Feteris: ‘Doe maar normaal’

Maarten Feteris
Maarten Feteris. Foto Chantal Ariëns

Een rechter overtuigen doe je als advocaat door normale taal te gebruiken. Dat schrijft de president van de Hoge Raad, Maarten Feteris in een blog op de site van De Jonge Balie.

“Vermoedelijk uit gewoonte kiezen juristen vaak voor nogal formeel en plechtig taalgebruik,” schrijft Feteris. “Ik vind dat het iets potsierlijks heeft om zo met elkaar te communiceren. Bereikt een advocaat die procedeert zijn doel daarmee? Overtuigt hij de rechter daarmee het beste? Waarschijnlijk niet. Veel rechters in Nederland zullen denken: ”doe maar normaal”. Veel rechters zijn niet plechtig en formeel. Hen bereik je het beste met normaal en begrijpelijk taalgebruik.”

Ook adviseert hij advocaten om niet te lang van stof te zijn. “Stel je voor dat je zelf dit betoog zou lezen of beluisteren, zou je je daar dan door laten overtuigen? Zou je zelf als rechter nog maximaal scherp zijn als in een pleidooi het meest overtuigende argument pas na enkele uren spreektijd behandeld wordt? Het meest effectieve betoog is vaak kernachtig en overzichtelijk.”

Tot slot ontraadt Feteris advocaten zich laatdunkend uitlaten over de tegenpartij. “De cliënt zal dat misschien mooi vinden. Maar verwacht niet dat de rechter meegaat in stemmingmakerij.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Reactie toevoegen

Klik hier om een reactie achter te laten

Recente vacatures

Recente vacatures