‘Fiscaal’ verschoningsrecht advocaten lijkt vooralsnog weer veilig te zijn

De Belastingdienst gaat toch niet tornen aan het verschoningsrecht van advocaten die bijvoorbeeld belastingontduikers bijstaan. Daar leek het in een eerder wetsvoorstel wel op. Maar na stevige kritiek van de Nederlandse Orde van Advocaten is nu duidelijk dat dat niet doorgaat.

Delen:

‘Fiscaal’ verschoningsrecht advocaten lijkt vooralsnog weer veilig te zijn - Mr. online
Beeld: Depositophotos

In 2017 kondigde de toenmalig staatssecretaris van Financiën een inperking aan van het ‘fiscaal verschoningsrecht’. Tegen de zin van de NOvA: die voerde meerdere gesprekken met het Ministerie van Financiën en benadrukte daarin het fundamentele belang van de geheimhoudingsplicht en het daarmee samenhangende verschoningsrecht. De NOvA had grote zorgen over de wijze waarop de rol van advocaten lijkt te worden ingevuld bij de aanpak van belastingontduiking. Met dit wetsvoorstel zou de Belastingdienst inzage krijgen in de communicatie tussen (onder anderen) een advocaat en zijn client. Het recht op vertrouwelijke communicatie met geheimhouders als advocaten komt hierdoor onder druk te staan. Daarmee wordt een belangrijk principe in onze samenleving geschaad, aldus de Orde.

‘Overbodig’

Het wetsvoorstel dat uiteindelijk op tafel kwam, waarbij het wettelijke ‘fiscale’ verschoningsrecht werd ‘verduidelijkt’ en aangepast, noemde de NOvA ‘overbodig’. Het wetsvoorstel creëert juist onduidelijkheid, lost geen problemen op en is onwenselijk en moet worden ingetrokken.

Codificatie

Dat is nu gebeurd. De adviescommissie Belastingrecht van de NOvA heeft een beknopt advies uitgebracht over de fiscale verzamelwet 2024. Onderdeel van dit wetsvoorstel is een codificatie van de jurisprudentie op het terrein van het ‘fiscaal’ verschoningsrecht. De adviescommissie wijst erop dat het ministerie de kritiek van de NOvA ter harte heeft genomen. In de memorie van toelichting bij het huidige voorstel is aangegeven dat het kabinet met deze voorgestelde wetswijziging geen inhoudelijke wijziging beoogt maar slechts codificatie voor ogen heeft van de bestaande invulling van het verschoningsrecht door de Hoge Raad.

Zie ook 20220804 MinFin advies fiscale verzamelwet 2024

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven