GCV enthousiast over wetsvoorstel digitale algemene vergadering

Algemene vergaderingen van rechtspersonen vonden in coronatijd volop digitaal plaats. Dat mocht op grond van tijdelijke wetgeving. Inmiddels is er een wetsvoorstel om deze mogelijkheid definitief een plek in de wet te geven. De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht van KNB en NOvA vindt dat een goed idee.

Delen:

Depositphotos_70812911_S-online vergadering
beeld: Depositphotos

Alweer een verworvenheid uit de coronaperiode die een plek in de wet gaat krijgen: onlangs kwam minister Weerwind (Rechtsbescherming) met een wetsvoorstel dat regelt dat privaatrechtelijke rechtspersonen − zoals NV’s, BV’s, verenigingen, VvE’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen − volledig digitaal kunnen vergaderen.

Coronawetgeving

De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid, dit tot 1 februari gold, maakte het mogelijk om digitale vergaderingen te houden. Nu is dat op grond van de wet alleen fysiek of hybride mogelijk. Bedrijfs- en verenigingsleven willen graag de volledig digitale vergadervariant behouden: hierdoor kunnen aandeelhouders en leden van over de hele wereld (plaatsonafhankelijk) deelnemen.
Om dat mogelijk te maken is het nodig dat Boek 2 en Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek op een aantal punten wordt gewijzigd.

Verbetering

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) kan zich goed vinden in het wetsvoorstel, zo blijkt uit het advies dat zij hierover uitbracht. Het uitgangspunt van het voorstel is dat deelnemers aan een digitale algemene vergadering volwaardig moeten kunnen meedoen, alsof zij fysiek aanwezig zijn. Dat zij door middel van een ‘tweezijdig audiovisueel communicatiemiddel’ (beeld én geluid) moeten kunnen deelnemen en het woord kunnen voeren tijdens de vergadering, noemt de GCV een verbetering ten opzichte van de tijdelijke wetgeving. Die bevatte beperkingen op deze punten.

Noodwet

Volgens de GCV gaat het voorstel er terecht van uit dat een digitale vergadering een statutaire basis moet hebben. Voor rechtspersonen die hun statuten om welke reden dan ook niet wijzigen, vindt de commissie het van belang dat een adequate noodregeling kan gelden als daarvoor aanleiding bestaat. Daarom met volgens de GCV naast de structurele regeling een goede noodwet voorhanden zijn. Die noodwet kan grotendeels aansluiten bij de regeling van de digitale AV zoals die nu wordt voorgesteld.

Gecombineerde Commissie

De GCV brengt namens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en de Nederlandse Orde van Advocaten advies uit aan ministeries en parlement over wetsontwerpen en wetsvoorstellen op het gebied van vennootschaps- en ondernemingsrecht en financieel recht. De commissie bestaat uit zes advocaten en zes notarissen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven