Geen advocaten op Canal Parade, wel rechters

Delen:

Advocaten tijdens de Canal Pride 2017 (Foto: Chris van Houts)

Voor het eerst varen er medewerkers van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak mee op een boot tijdens Pride Amsterdam. De togaboot, die de afgelopen twee jaar meevoer vol advocaten, doet dit jaar niet mee.

In 2016 en 2017 voer een togaboot mee tijdens de Canal Parade, onderdeel van Pride Amsterdam, maar tot op heden zaten daar geen officieren van justitie en rechters op – wel zo’n tachtig advocaten. Dit jaar hebben de advocaten besloten niet mee te dingen naar een plaats tijdens de grachtenoptocht, zegt advocaat Eric Steller, die de afgelopen jaren de togaboot organiseerde. “We hebben twee keer ons statement gemaakt en zoeken nu een ander podium voor onze boodschap. Door niet mee te doen met de loting geven we andere organisaties meer kans om de loting te doorstaan.”

De ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken zijn al ingeloot voor de botenparade op 4 augustus. ‘Helden in artikel 1 Grondwet’ is het thema van hun gezamenlijke boot. De ministeries geven met de deelname aan Pride Amsterdam het signaal af dat de rechtsstaat er voor iedereen is en waar iedereen zichzelf mag zijn. Op de boot zitten medewerkers van de ministeries, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en gevangenispersoneel. De deelname aan de Pride Amsterdam is een initiatief van JuBi Yourself. Dit LHBTI-netwerk ontstond nadat BZK zich aansloot bij het netwerk van JenV, dat sinds 2015 meevaart. BZK doet voor het eerst mee.

Voor de emancipatie van LHBTI hebben de ministeries in de afgelopen jaren diverse stappen gezet, somt het ministerie van Justitie en Veiligheid op. Te denken valt aan de invoering van de Wet lesbisch ouderschap, de invoering van de Wet erkenning genderidentiteit (versoepeling wijziging geslachtsregistratie), het onderzoek van de Staatscommissie Herijking Ouderschap, het onderzoek over sekse-registratie, de aanpak van homofoob geweld, de versterking van de positie van het slachtoffer in de strafrechtketen en aandacht voor LHBTI als kwetsbare groep in het asielproces.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven