Geen ‘sta-op-regeling’

Delen:

De Nederlandse Orde van Advocaten ziet niets in nieuwe regels die advocaten moeten dwingen op te staan. De Orde begrijpt de maatschappelijke commotie die is ontstaan naar aanleiding van mr. M. Enait die weigerde voor de rechtbank op te staan en de discussie hierover heeft zeker onze aandacht en zorg. Maar regelgeving in de vorm van een nieuwe verordening voor advocaten, biedt volgens de Orde geen uitkomst. Dat heeft algemeen deken Jan Loorbach van de Nederlandse Orde van Advocaten vandaag in een brief aan minister Hirsch Ballin van Justitie laten weten.

Omdat het al dan niet opstaan te maken heeft met het gedrag van advocaten in de rechtszaal, heeft de Orde de kwestie besproken met de andere togaberoepen, de rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Hierbij is gebleken dat ook deze partijen weinig zien in nieuwe regels die advocaten moeten dwingen eerbied te tonen voor de rechtspraak.

Een aparte ‘sta-op-regeling’ voegt volgens de partijen niets toe omdat er volgens hen geen sprake is van structureel disrespect over en weer. Bovendien spreken advocaten bij de beëdiging ook uitdrukkelijk hun eerbied voor de rechterlijke macht uit. Als toch disrespect in de rechtszaal voorkomt, heeft de lokale deken van de Orde van Advocaten voldoende mogelijkheden om op te treden, zoals ook in de zaak van mr. M. Enait is gebeurd. Ook de rechterlijke macht heeft voldoende mogelijkheden om aan zulk gedrag iets aan te doen, vindt zij zelf.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven