Geen vanillevla maar vla met vanillesmaak, de top 3 discutabelen

Delen:

Matcht de productnaam wel met het product zelf? Deze vraag is de afgelopen tijd regelmatig gesteld. Steeds vaker zijn er bepaalde voedingsmiddelen die een productnaam dragen, welke tot verwarring van de consument zou leiden. Dat moet natuurlijk niet kunnen en dus is er over bepaalde producten het een en ander beslist.

Hier de top 3 gevallen waarin de productbenaming van voedingsmiddelen discutabel was.

Discutabel 1. De vegetarische slager

De Nederlandse Voedsel en- Warenautoriteit (hierna: NVWA) heeft het bekende bedrijf de Vegetarische Slager, groot producent van vleesvervangers, de verplichting opgelegd om een groot aantal productnamen te wijzigen. Volgens de NVWA zouden deze namen verwarrend en misleidend zijn, hetgeen in strijd is met de wet. Zo moesten de benamingen voor de vleesvervangers kipstuckjes, gehacktbal en Tonyn veranderd worden. Tegenwoordig kunnen we deze producten dan ook in de schappen terug vinden onder de namen Vegetarische kipstuckjes, Vegetarische gehacktbal en Visvrije Tonyn.

Discutabel 2. Sojamelk

Zoals de vleesvervangers van de Vegetarische Slager worden vervangers van zuivel in de meeste gevallen vernoemd naar het product dat zij vervangen. Zo ligt een pak amandelmelk of sojamelk vaak bij de zuivelproducten in de schappen, terwijl zij een plantaardige basis hebben. Maar mogen deze vervangers wel de naam sojamelk, tofuboter of kaas bevatten. Een Duitse mededingingsorganisatie wilde hier duidelijkheid over verschaffen en stapte met deze vraag naar de Duitse rechter. Deze stapte op zijn beurt naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg met dezelfde vraag. Het Hof oordeelde dat producten die niet van de melkklieren van een dier afkomstig zijn niet de naam melk mogen dragen. De term melk mag dus niet gebruikt worden om zuivelvervangers aan te duiden, aangezien zuivelproducten uitsluitend afkomstig mogen zijn van dieren. De achterliggende gedachte is volgens het Hof dat er anders verwarring omtrent de zuivelproducten zal ontstaan voor de consument.

Opmerkelijk is dat er een lijst bestaat met uitzonderingen op de regel die het Hof formuleerde. Zo mogen pindakaas, cacaoboter en kokosmelk wel gewoon gebruikt worden, ondanks het gebrek aan zuivel.

Discutabel 3. Vanillezuivel

Ben je een liefhebber van vanillevla, vanilleyoghurt of dubbelvla? Pas dan op, want deze bevatten geen echte vanille maar slechts de smaak van vanille. Stichting Foodwatch klaagde bij de Reclame Rode Commissie over het feit dat de vanillezuivel geen echte vanille bevatte. Volgens haar was het misleidend voor de consument en dat mag niet zo zijn. Grote producenten waaronder Jumbo, Lidl, Albert Heijn en Zuivelhoeve hebben aangegeven dat ze de benaming van de vanilleproducten gaan wijzigen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven