‘Geheimhoudingsplicht notarissen kan botsen met cliëntonderzoek banken’

Het cliëntenonderzoek door banken en de geheimhoudingsplicht van notarissen kunnen met elkaar botsen. De ministeries van Justitie en Veiligheid en van Financiën, de KNB en de NVB onderzoeken hoe ze deze problematiek het hoofd kunnen bieden.

Delen:

‘Geheimhoudingsplicht notarissen kan botsen met cliëntonderzoek banken’ - Mr. online
Beeld: Enrique Meseguer/Pixabay

Dat verklaarde minister van Financiën Hoekstra in de beantwoording van Kamervragen door Pieter Grinwis (ChristenUnie). Die had vragen gesteld over de verplichting die een bank had om een coffeeshop een betaalrekening aan te bieden. Volgens Hoekstra kan dat leiden tot een verwevenheid van de boven- en onderwereld, en spanning opleveren met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Geheimhoudingsplicht

Deze kwestie raakt ook de rol van notarissen. Op grond van de Wet op het notarisambt hebben zij een geheimhoudingsplicht: zij mogen geen informatie verstrekken over hun cliënten, ook niet aan financiële instellingen. Wel dienen zij op grond van de Wwft ongebruikelijke transacties te melden. Beide wettelijke vereisten kunnen botsen.

Juridische analyse

Dat is aanleiding om deze kwestie te onderzoeken. Hoekstra laat in zijn antwoorden weten dat zijn ministerie (Financiën), samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, de Nederlandse Vereniging van Banken en toezichthouders De Nederlandsche Bank en Bureau Financieel Toezicht de aard en omvang van de problematiek onderzoekt. “Dit vergt onder meer een gedegen juridische analyse, omdat de verplichting tot het doen van adequaat cliëntenonderzoek door banken en de geheimhoudingsplicht van notarissen conflicterende juridische normen met zich meebrengen”, aldus Hoekstra. Wanneer de analyse tot conclusies heeft geleid, laat hij dit aan de Tweede Kamer weten.

Klik hier voor de Kamervragen en antwoorden.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven