General counsel heeft liever te maken met de gewone rechter dan arbitrage

Zeventig procent van de general counsels prefereert Nederlandse overheidsrechtspraak boven arbitrage. Arbitrage vinden ze duurder en in overheidsrechtspraak hebben ze, vanwege de geboden rechtszekerheid, nu eenmaal veel vertrouwen. Dat blijkt uit de General Counsel NL Dispute Resolution Survey 2023.

Delen:

General Counsel heeft liever te maken met de gewone rechter dan arbitrage - Mr. online
Foto: Depositphotos

De meeste geschillen waarmee general counsels te maken hebben spelen met afnemers. Het gaat daarbij vaak om nakoming van contractuele verplichtingen en steeds vaker ook om het aansprakelijk stellen voor geleden schade. Overigens is het aantal geschillen redelijk vergelijkbaar met twee jaar geleden – toen een vorige survey van GCN uitkwam.

Financieel belang

Het starten van een procedure is in het merendeel van de gevallen (55 procent) ingegeven door financieel belang, gevolgd door de bescherming van de rechtspositie (40 procent). De bescherming van de reputatie/het imago wordt door 5 procent als primair belang genoemd. Onder een financieel belang van 100.000 euro wordt door 77 procent niet geprocedeerd. In ruim een derde van de gevallen was het grootste financiële belang minder dan één miljoen euro. Daar staat tegenover dat in een kwart van de gevallen het grootste financiële belang hoger was dan 26 miljoen. Het bedrijf van de general counsel (GC) is vaker gedaagde partij (45 procent ) dan eisende partij (21 procent).

Overheidsrechter

Opvallend is dat GC’s liever de gewone rechter bezoeken dan arbitrage. Een derde van hen heeft ervaring met alternatieven, zoals corporate mediation en bindend advies, en is daar in meerderheid tevreden tot zeer tevreden over – 21 procent is ontevreden. Overheidsrechtspraak heeft de voorkeur vanwege het grote vertrouwen dat GC’s daarin stellen. Maar als een procedure bij de overheidsrechter anders afloopt dan verwacht (en dat is in 56 procent van de gevallen), wijt 42 procent van de GC’s dat aan de antipathie/sympathie van de rechter(s) voor standpunten en voor 32 procent aan de kwaliteit van de rechterlijke macht; 77 procent is het eens of zeer eens met de stelling dat de rechterlijke macht de zaak onpartijdig, eerlijk en deskundig heeft behandeld – 7 procent is het daarmee niet eens. GC’s ergeren zich bij juridische procedures vooral aan het feit dat proceskostenveroordeling slechts een deel van de werkelijke proceskosten dekt. Ook storen ze zich aan de lange duur van een procedure, onverwachte kosten, de negativiteit en tijd en aandacht die de procedures vergen van het management.

Extern advies

Twee derde van de GC’s bepaalt de (rechts)positie van het bedrijf primair door een op ervaring gebaseerde inschatting. Er wordt meer extern advies gevraagd dan in 2021 (27 procent t.o.v. 17 procent) en er wordt, net als twee jaar terug, nog nauwelijks positie bepaald aan de hand van een gestandaardiseerd beslisdocument (5 procent).

General Counsel Netherlands

Het onderzoek is uitgevoerd door General Counsel Netherlands (GCN), de beroepsorganisatie voor general counsel, chief legal officers en hoofden Juridische zaken. Zo’n honderd general counsels deden eraan mee en gaven feedback over de aard en omvang van hun juridische geschillen, over de wijze waarop zij de rechtspositie van het bedrijf bepalen, over het proces en de kosten en tenslotte over alternatieven zoals corporate mediation, bindend advies, arbitrage en het NCC. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door Lexence advocaten & notarissen en onderzoeksbureau Motivaction.

Download hier de General Counsel NL Dispute Resolution Survey 2023

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven