General counsel maakt meer overuren, maar ervaart minder werkdruk

Uit het tweejaarlijkse onderzoek van beroepsorganisatie General Counsel Netherlands onder haar leden, blijkt dat minder general counsels een hoge of te hoge werkdruk ervaren dan in 2020. Wel zijn ze meer overuren gaan maken: gemiddeld werken ze veertien uur per week over.

Delen:

Depositphotos_25074013_S overwerk-df5bfb62
foto: Depositphotos

52 procent van de general counsels ervaart volgens de General Counsel NL Benchmark Survey 2022 zijn werkdruk als hoog en acht procent als zeer hoog. Dus om nou te zeggen dat de GC’s het de afgelopen twee jaar veel rustiger hebben gekregen gaat te ver. Maar deze cijfers zijn toch een stuk lager dan in 2020, toen nog 63 procent van de GC’s de werkdruk hoog vond, en 12 procent zeer hoog. Wellicht is er gewenning opgetreden; opvallend is namelijk dat het aantal gerapporteerde overuren is gestegen. Het gemiddelde aantal overuren dat wordt gemaakt is nu 14,1 per week, tegen 10,3 in 2020.

Geen tijd voor opleiding

In al die al dan niet als zodanig ervaren drukte komen veel GC’s niet toe aan het gebruiken van hun persoonlijke opleidingsbudget: 42 procent gebruikt er nog geen euro van, terwijl 27 procent het maar deels opmaakt.
Twee jaar geleden overwoog 37 procent een sabbatical, een percentage dat nu is gestegen naar 43 procent. Overigens verwacht 59 procent van de GC’s dat er de komende twee jaar meer fte’s gaan werken binnen de juridische afdeling, terwijl twee jaar terug nog maar 44 procent die groei voorzag.

Minder vrouwen

Het aantal vrouwelijke GC’s is twee procent gedaald ten opzichte van 2020: 44 procent van hen is nu vrouw. Mannen en vrouwen verdienen ongeveer hetzelfde (gemiddeld 12.154 euro per maand). 95 procent van de GC’s werkt fulltime.
60 procent heeft een lease-auto; in een derde van de gevallen gaat het om een elektrische auto.  Twee procent heeft een fiets van de zaak.

Externe dienstverleners

In het onderzoek is ook gekeken naar de factoren die GC’s van belang vinden bij het kiezen van externe dienstverleners, zoals advocatenkantoren. Het belangrijkste dat zij verwachten is uitstekende inhoudelijke kennis. Van alle andere redenen om wel of niet zaken te doen met externen steekt ‘praktisch en helder advies’ er met 72 procent met kop en schouders bovenuit. In 2016 was dit voor nog maar 36 procent van de GC’s belangrijk, in 2018 voor 53 procent en in 2020 voor 66 procent.
Op ruime afstand van praktisch en helder advies volgt ‘good value for money’ (45 procent). Als derde wordt bewezen ervaring en goede kennis van de sector genoemd (43 procent).

Beroepsorganisatie

General Counsel Netherlands (GCN) is de beroepsorganisatie voor general counsel, chief legal officers en hoofden Juridische zaken. De survey wordt om het jaar gehouden en is een van de grootste benchmarkonderzoeken onder GC’s ter wereld. Ruim een kwart van alle GC’s in Nederland heeft meegewerkt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven