General counsel verkiest reguliere rechter boven arbitrage

Een ruime meerderheid van de general counsels in Nederland geeft de voorkeur aan overheidsrechtspraak boven arbitrage. Een opvallend hoog percentage van hen, vierendertig procent, blijkt niet bekend te zijn met het Netherlands Commercial Court.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
foto: Depositphotos

Dat blijkt uit de General Counsel NL Litigation Survey 2021, die beroepsorganisatie en kennisnetwerk General Counsel Netherlands (GCN) in samenwerking met advocaten- en notarissenkantoor Lexence onder vijfhonderd general counsels heeft gehouden. GCN brengt al jaren om het jaar de uitgebreide General Counsel NL Benchmark Survey uit en komt nu voor het eerst met deze Litigation Survey.

Miljard en meer omzet

Ruim twintig procent van de benaderde general counsels heeft deze nieuwe enquête ingevuld. Daarin is gekeken naar de aard en omvang van geschillen, het bepalen van de rechtspositie, het proces en de kosten, en de uitkomsten van procedures. De general counsels zijn voor een groot deel werkzaam in de financiële sector, in de industrie en logistiek en in de food, fast-moving consumer goods en retail-sector. De meeste general counsels werken in ondernemingen met een omzet van een miljard euro of een omzet tussen de 101 miljoen en één miljard euro.

Nakoming

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ruim zestig procent van de general counsels in het afgelopen jaar betrokken is geweest bij zes of meer juridische geschillen. Dertien procent had zelfs meer dan vijftig geschillen in behandeling. De meeste geschillen worden gevoerd met afnemers en gaan vooral over nakoming van contractuele verplichtingen en betalingen, maar vaak ook over aansprakelijkheid voor schade. In ruim een kwart van de gevallen betreft het financiële belang meer dan 26 miljoen euro.

Schikken

Ondernemingen blijken niet zozeer vanwege de reputatie een juridische procedure te beginnen, maar vooral vanwege het financieel belang en om de rechtspositie te beschermen.

Een opvallend groot deel (83 procent) geeft aan kansrijke zaken wel eens te schikken om kosten van een procedure te vermijden.

Actief bewaken

Uit de survey blijkt verder dat het juridische team binnen bedrijven de transacties en bedrijfsprocessen vaak actief bewaakt om potentiële geschillen vroegtijdig vast te stellen. Dit gebeurt bij ruim dertig procent van de bedrijven. Bijna twintig procent van de general counsels zegt in het afgelopen jaar meer dan een kwart van het totale budget aan juridische procedures te hebben besteed. Bij twintig procent ging het om 21 tot 25 procent van het totale budget.

Veel general counsels aarzelen niet om advocaten die de bedrijven juridisch bijstaan te vragen hun tarieven aan te passen of om volumekorting te geven. Meer dan de helft van de general counsels zegt dit te doen.

Deskundig

De general counsels is ook gevraagd waar zij zich zoal aan ergeren. Dit blijkt vooral de lange duur van juridische procedures te zijn, en ook het gebrek aan branchekennis bij rechters. Niettemin vindt meer dan driekwart van de deelnemers dat de rechterlijke macht zaken deskundig, onpartijdig en eerlijk behandelt. Een ruime meerderheid (70 procent) zegt de voorkeur te geven aan Nederlandse overheidsrechtspraak boven arbitrage.

Onbekend

Een opvallend hoog percentage van de respondenten (34 procent) zegt niet bekend te zijn met het Netherlands Commercial Court. Van degenen die wel met dit instituut bekend zijn geeft een overgrote meerderheid (90 procent) aan niet tevreden en ook niet ontevreden te zijn over de kwaliteit van de rechtspraak door het NCC.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top