Gevraagd: deskundige rechtspsychologen

Delen:

Het Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen, dat zorgt voor registratie en normering van forensisch deskundigen, heeft er weer een vakgebied bij. Binnenkort kunnen ook rechtspsychologen zich aanmelden voor toetsing en registratie. Dat is voor de strafrechtpraktijk een belangrijke groep, omdat rechtspsychologen bijvoorbeeld kunnen beoordelen of een verhoortechniek door de beugel kan. Zijn verklaringen tot stand gekomen onder bepaalde verhoordruk of interviewtechniek?

En ook het spiegelbeeld daarvan: In hoeverre is de verklaring van de verdachte authentiek. Of neemt hij een loopje met de waarheid? Verder kunnen rechtspsychologen worden ingezet om onderzoeksmethoden voor bewijsgaring te toetsen. Is een line up bijvoorbeeld goed uitgevoerd, zodat er geen onbewuste beïnvloeding plaatsvindt?

De normstellingsadviescommissie Rechtspsychologie heeft een adviesdocument opgesteld op basis waarvan de toetsingen zullen gaan plaatsvinden. Het gaat om het document waarin de omlijning, registratie-eisen en toetsingsprocedure van het gebied wordt vastgesteld (Standards Legal Psychology).

Tijdens deze periode kunnen deskundigen en gebruikers kennisnemen van het document en hierop reageren.
Ze kunnen tot uiterlijk 10 februari 2017 een reactie sturen naar deskundigenregister@nrgd.nl t.a.v. mw. mr. S. Pompies. De adviescommissie zal alle binnengekomen reacties in overweging nemen bij de nadere vaststelling van de adviesdocumenten.

Het NRGD heeft nu elf deskundigheidsgebieden. De meeste aanvragen kwamen in 2014 binnen op het gebied van de volwassenenpsychologie (240), volwassenenpsychiatrie (203) psychologie en orthopedagogie voor jeugdigen (135), jeugdpsychiatrie (45) en DNA-analyse (35). In 2014 kwamen er 694 verzoeken binnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven