Gevraagd: ideeën voor parlement

Delen:

Juristen die hun gedachten over ons parlementaire stelsel op papier willen zetten, hebben nu een podium. Het Nederlands Juristenblad (NJB) wil vlak voor de verkiezingen een themanummer uitbrengen en roept juristen op artikelen in te sturen met gedachten, zorgen en observaties over het functioneren van het parlement. De beste stukjes worden integraal gepubliceerd in een themanummer van het NJB dat aangeboden zal worden aan de Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de politieke besluitvorming. Het politieke landschap raakt versnipperd en politieke partijen profileren zich anders. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het parlementair stelsel, de democratie en de verkiezingen? Welke lessen moet de in te stellen Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel uit alle ontwikkelingen trekken?

Actuele vragen zijn bijvoorbeeld:  Moeten opiniepeilingen gereguleerd worden? Moet het aantal partijen in het parlement worden beperkt? Is een kiesdrempel een antwoord? Moet het stelsel van evenredige vertegenwoordiging op de schop? Is overheidsfinanciering van politieke partijen een goed idee? Hoe om te gaan met klachten over fraude bij het uitbrengen of tellen van de stemmen? Moeten er regels komen voor ‘zetelroof’?

De redactie van het NJB nodigt de lezers uit om artikelen van 500 woorden in te zenden naar njb-NL@wolterskluwer.com. De uiterste inleverdatum is 19 februari.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven