‘Grondig onderzoek is nodig naar staat van het notariaat en marktwerking’

Als het aan Kamerlid Michiel van Nispen (SP) ligt, komt er een ‘grondig’ onderzoek naar de staat van het notariaat. Hij suggereert een verband tussen de marktwerking (ingevoerd in 1999) en onduidelijk toezicht, fraudegevallen en hoge tarieven.

Delen:

‘Grondig onderzoek is nodig naar staat van het notariaat en marktwerking’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Voor zijn vragen grijpt Van Nispen terug op het artikel Een openbaar ambt op een doodlopende weg in het Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie (WPNR), waarin oud-notaris Guus Rieter kritisch naar het huidige notariaat kijkt. Dat artikel verscheen in 2020. De SP’er wil onder meer weten of het klopt dat het wettelijke toezicht op het notariaat exclusief bij het Bureau Financieel Toezicht (BFT) ligt en dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) slechts door peerreviews iets aan kwaliteitsbewaking doet. Ook wil hij weten wat deze reviews concreet bijdragen aan de kwaliteitsbewaking, en of het juist is dat een notariskantoor maximaal eens in de drie jaar voor één dag door één auditor wordt gecontroleerd op eventuele misstanden of onvolkomenheden. Verder is Van Nispen benieuwd hoeveel fte het BFT beschikbaar heeft voor de controle van notarissen en notariskantoren, en of dat wel voldoende is. Ook vraagt de SP’er of het BFT slechts aanbevelingen kan doen maar niet corrigerend kan optreden, en of dat wel wenselijk is.

Fraude

Vanwege de affaire bij Pels Rijcken wil Van Nispen van de minister weten hoe zijn fraude jarenlang aan de aandacht van het BFT heeft kunnen ontsnappen. Ook vraagt hij zich af waarom het publiek niet mag weten welke ‘hoogrisico’ notariskantoren onder verscherpt financieel toezicht staan.

Tarieven

Volgens Van Nispen is het beeld ontstaan dat de notaris door de jaren heen vooral ondernemer is geworden en dat de balans tussen ambt en ondernemerschap zoek is. Dat heeft consequenties voor de marktwerking in het notariaat. Hij wil van Dekker weten of de notaris niet te duur is geworden voor minder draagkrachtigen en of bekend is dat er mensen bij de notaris wegblijven vanwege de hoge tarieven. Van Nispen suggereert dat er een verband bestaat tussen de invoering van de marktwerking in 1999, en het grote aantal incidenten, signalen van niet-integer handelen en ontzettingen uit het ambt in het notariaat. Tot slot stelt Van Nispen voor de Wet op het notarisambt (Wna) te evalueren, en dan ook het functioneren van de KNB als publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie te onderzoeken. Het gaat Van Nispen om een grondig onderzoek naar de staat van het notariaat.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) laat weten niet binnen de gebruikelijke termijn de Kamervragen te kunnen worden beantwoorden, “aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen”.

Klik hier voor de Kamervragen van Van Nispen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven