Grote meerderheid vindt Grondwet belangrijk, meer bekendheid is nodig

Vrijwel iedereen in Nederland (89 procent) vindt de Grondwet belangrijk. Een klein deel (zeven procent) staat er neutraal in en slechts drie procent vindt het niet belangrijk. De vrijheid van meningsuiting, stemrecht en recht op privacy worden gezien als de belangrijkste grondrechten.

Delen:

Grote meerderheid vindt Grondwet belangrijk, meer bekendheid is nodig - Mr. online
Foto: Mr.

Dat blijkt uit een ‘flitspeiling’ die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft uitgevoerd over de Grondwet. Duizend inwoners namen daaraan deel. Het ministerie van BZK is verantwoordelijk voor het bevorderen van een sterke en levendige democratie. De Grondwet is hier een belangrijke pijler voor. Het was echter niet goed bekend in hoeverre burgers in hun dagelijks leven bezig zijn met de Grondwet en hun grondrechten.

Gevoel van bescherming

Uit de publiekspeiling blijkt dat 89 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat we een Grondwet hebben. Tachtig procent vindt dat de Grondwet beter bekend moet zijn bij alle burgers van Nederland. De Grondwet biedt voor de meeste mensen het gevoel van bescherming, zegt zestig procent – zes procent voelt zich (zeer) slecht beschermd. Het vertrouwen in de Grondwet is eveneens vrij groot. Aan de andere kant zeggen veel mensen dat zij het idee hebben dat zij er in het dagelijks leven niet veel mee te maken hebben (gehad). Burgers kunnen bestaande grondrechten goed van niet-bestaande onderscheiden. Een groot deel (83 procent) vindt dat jongeren les moeten krijgen over wat er in de Grondwet staat. De toevoeging van de Algemene Bepaling uit 2022 (‘De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat’) wordt door een grote meerderheid (72 procent) gezien als belangrijk. Dertig procent zegt zelfs zeer belangrijk, twee procent vindt het ‘zeer onbelangrijk’.

Jubilea

Dit jaar vieren we twee Grondwetjubilea: het is 175 jaar geleden dat de Grondwet van 1848 van kracht werd en veertig jaar geleden dat de grote grondwetswijziging van 1983 plaatsvond. Om die reden zijn er dit jaar enkele activiteiten. Op zaterdag 3 juni worden het Kabinet van de Koning, de Hoge Raad en de Raad van State opengesteld. Daar wordt met het publiek gesproken over vragen zoals wat het in de praktijk betekent dat Nederland een democratische rechtsstaat is. En hoe we dat hebben vormgegeven, hoe een wet tot stand komt, wie de regering controleert en hoe onze rechtspraak werkt.

Lees hier de publiekspeiling.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven