‘Grote strafzaken minder vaak aangehouden’

Delen:

Beeld: Pixabay

Grote strafzaken worden steeds sneller afgehandeld. Door een betere samenwerking tussen rechtspraak en Openbaar Ministerie wordt slechts 6 procent van deze strafzaken aangehouden. Drie jaar geleden stond het percentage landelijk vermijdbare aanhoudingen nog op 10.

Volgens de rechtspraak is deze verbetering het resultaat van een investering in de logistieke samenwerking met het Openbaar Ministerie. De afgelopen drie jaar hebben beide organisaties samengewerkt in het programma Taskforce OM-ZM. Doel van het programma was het duurzaam verbeteren van de logistieke prestaties in de strafketen.

Bij alle rechtbanken werd een logistieke eenheid ingesteld die de planning van zaken en het inroosteren van rechters en officieren verzorgt. Voorheen maakten beide organisaties hun eigen planning. Ook de gerechtshoven voeren dit jaar dergelijke planningsbureaus in. Verder hebben nieuwe digitale instrumenten en betere management-informatie bijgedragen aan de versnelde afhandeling van strafzaken.

Daarmee is het landelijke percentage vermijdbare aanhoudingen – het noodgedwongen opschorten van een rechtszitting omdat bijvoorbeeld het dossier niet compleet is – voor zware zaken gedaald van 10 procent in 2014 naar 6 procent in het eerste kwartaal van 2017. Lokaal ging het soms nog beter, zoals de meervoudige kamer van de rechtbank Rotterdam: voor jeugdzaken daalde het percentage in die periode van 14 naar 5.

Op 1 juli is het programma Taskforce OM-ZM formeel afgesloten. De rechtspraak en het OM zien dat de strafrechtketen ondanks de lopende verbetertrajecten onder druk blijft staan. Bestuurders van beide organisaties vroegen in maart 2017 samen met de korpschef van de Politie om politieke steun om de strafrechtpleging te kunnen laten voldoen aan de eisen van deze tijd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven