Overstap van de week is Guido Roth. Roth trad per 1 november aan als partner bij Finnius om zijn financiële handhavingspraktijk verder uit te bouwen. Hij is afkomstig van Jones Day.
Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Op de website van Finnius lezen we: “Het pad er naartoe kende enkele omwegen, des te mooier de aankomst.”
Ja, na de AFM was ik verbonden aan diverse (internationale) advocatenkantoren. Ik kwam dus niet direct bij Finnius terecht. Wel heb ik mij altijd gericht op het financieel toezichtsrecht. Dan voelt het als een natural fit om uiteindelijk te landen bij Finnius. Men eet, drinkt en ademt daar financieel recht.
Waar moest uw nieuwe kantoor in ieder geval aan voldoen?
De ambitie om te excelleren moest er vanaf te spatten, maar mét behoud van zelfrelativering.
Verder mocht de litigieuze praktijk er niet één van gedogen zijn.
U adviseert ook regelmatig partijen die in het Caribische gebied actief zijn. Staat er binnenkort weer een reisje op het programma?
Toevallig sta ik op het punt af te reizen naar Willemstad voor onder meer een kort geding tegen de Centrale Bank aldaar in een zogenoemde geschiktheidszaak. Het interessante van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Bonaire is dat er wetgeving van toepassing is die lijkt op de Nederlandse, maar daar toch steeds in meer of mindere mate van afwijkt. Ook in hun onderlinge verhouding trouwens.
Hoeveel procedures heeft u in de afgelopen jaren tegen DNB en de AFM gevoerd?
Dat moeten er inmiddels ruim meer dan 100 zijn. Gelukkig is de volgende zaak nog steeds even leuk als de eerste. Het merendeel van het werk bestaat overigens uit het voorkomen van disputen.
Kunt u zich uw eerste, of een van uw eerste zaken nog herinneren?
De zogenoemde Veer Palthe Voûte-zaak steekt eruit omdat die zowel strafrechtelijk, bestuursrechtelijk als civielrechtelijk tot in hoogste instantie werd uitgeprocedeerd en de Hoge Raad en het College van Beroep voor het bedrijfsleven dé voorliggende vraag – is sprake van voorwetenschap? – uiteindelijk verschillend beantwoordden.