Hema stopt met notarisservice die acht jaar geleden zoveel ophef veroorzaakte

De HEMA is na acht jaar gestopt met de notarisservice en ook met de samenwerking met de notarissen die daarbij waren aangesloten. Een verklaring hiervoor geeft de HEMA niet op haar website.

Delen:

Hema stopt met notarisservice die acht jaar geleden zoveel ophef veroorzaakte - Mr. online
Foto: Depositphotos

De HEMA begon in oktober 2013 met de notarisservice. Hiermee konden consumenten samenlevingscontracten of testamenten (alleen die) online in enkele stappen opstellen. Het concept van de akte volgde even later via e-mail. De consument had vervolgens de keuze uit diverse notariskantoren met landelijke dekking waar de akte kon worden gepasseerd. Deze notaris nam vervolgens contact op om een afspraak te maken voor ondertekening. De kosten waren toen standaard 125 euro per akte. In 2020 waren die al beduidend hoger: 172,50 euro voor een testament en 205 euro voor een samenlevingscontract.

Tuchtrechter

Het bestuur van de KNB vond toen dat notarissen niet kunnen meewerken aan de notarisservice van de HEMA. Niet duidelijk was of betrokken notarissen de notariële wet- en regelgeving wel naleefden. De KNB legde deze zaak voor aan de tuchtrechter. De Kamer van Toezicht voor het notariaat in Amsterdam besliste dat medewerking was toegestaan. Wel moest de notarisservice maatregelen nemen om de geheimhouding van de cliëntgegevens te waarborgen, wat toen nog onvoldoende was: de gegevens van cliënten werden bewaard op een server van de HEMA.

Honorering

Tegen deze uitspraak ging de KNB in hoger beroep, omdat zij van mening was dat ‘het hier om een principezaak gaat waarover ook het hof zich moet buigen’. Notarissen zouden onvoldoende regie, zeggenschap en toezicht kunnen uitoefenen, de notaris zou via de HEMA-service zijn geheimhoudingsplicht en zorgplicht schenden, aan deze opzet en werkwijze zouden risico’s kleven ten aanzien van de vrije wilsvorming van de cliënt, en er waren vragen over te lage honorering, over het provisieverbod en over de onafhankelijkheid van de notaris. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde echter dat de notarisservice voldeed aan de notariële wet- en regelgeving en dat de samenwerking tussen de HEMA en de notarissen dus was toegestaan. Over de vergoeding bepaalde de tuchtrechter dat als beide partijen het erover eens zijn dat vergoeding in redelijke verhouding staat tot de geleverde diensten, dat deze dan is geoorloofd. Daaraan doet kennelijk niet af dat er sprake was een percentage van het honorarium.

Q&A

Voor ‘lopende akten’ heeft de HEMA een Q&A opgesteld. Zo kunnen ‘HEMA’-akten alsnog worden ondertekend bij de notaris die de akte heeft opgesteld. Aan deze notaris moeten ook de kosten voor maatwerk worden betaald – het standaardgedeelte betaalde een consument bij de aanvraag van een akte, via iDeal. Voor een klacht over het dossier kunnen consumenten zich niet richten tot de HEMA, wel tot de notaris die de akte heeft opgesteld. De akten die via de HEMA zijn opgesteld, blijven rechtsgeldig.

Kruidvat

In augustus 2020 begon ook Kruidvat testamenten en samenlevingscontracten aan te bieden, voor 199 euro. Dat is inmiddels ook stopgezet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven