Het drama rondom Chelsea

Vóór zijn komst telde de club een aantal van elf trofeeën in de gehele geschiedenis. Nu is dat aantal gestegen naar 34 in minder dan twintig jaar. We hebben het over de Russische clubeigenaar Roman Abramovich en zijn club Chelsea FC. Wegens de ernstige situatie tussen Rusland en Oekraïne was hij genoodzaakt de club te koop aan te bieden, maar daar heeft de Britse overheid snel een stokje voor gestoken.

Delen:

foto: Depositphotos

Op 3 maart 2022 maakte Abramovich bekend dat hij ‘The Blues’ wil verkopen met als uitspraak: “Ik wil graag ingaan op de speculatie in de media van de afgelopen dagen met betrekking tot mijn eigendom van Chelsea FC. Zoals ik al eerder heb gezegd, heb ik altijd beslissingen genomen met het belang van de club voor ogen. In de huidige situatie heb ik daarom de beslissing genomen om de club te verkopen, omdat ik denk dat dit in het belang is van de club.” Hieraan voegde hij toe dat hij de Oekraïense slachtoffers van de Russische inval gaat helpen. “Ik heb mijn team de opdracht gegeven om een ​​liefdadigheidsstichting op te richten waar alle netto-opbrengsten van de verkoop aan zullen worden geschonken. De stichting komt ten goede aan alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.”

Na deze uitspraken heeft Abramovich de voetbalclub te koop aangeboden bij de Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss, maar hij had zo zijn twijfels. Wyss wist dat Abramovich zijn bezittingen in Engeland wilde verkopen en heeft ook gehoord dat de Rus snel Chelsea wilde verkopen. Wyss vertelde dat hij nog een kleine week zou wachten met de koop van Chelsea, teneinde de zaken te zien ontwikkelen. Een goede zet van Wyss, omdat de Britse overheid Abramovich stevig heeft gesanctioneerd inzake zijn positie in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Vertrouwenspersoon van Poetin

De minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, Nadine Dorries, heeft bevestigd dat zeven oligarchen, onder wie Abramovich, op de sanctielijst van het Verenigd Koninkrijk zijn geplaatst. Alle Britse bezittingen en rekeningen van de Rus zijn onder andere bevroren. Omdat ook zijn handelsactiviteiten worden uitgesloten, is een verkoop van de club voorlopig geheel uitgesloten. Naar verluidt is de stinkend rijke Rus al lange tijd de vertrouwenspersoon van de huidige Russische president Poetin.

Chelsea FC heeft het zwaar gehad sinds de sancties op Abramovich. De grootmacht in de Premier League mag geen tickets voor de thuiswedstrijden meer verkopen en daarbovenop heeft de shirtsponsor ‘Three’ verzocht om de shirtsponsoring weg te halen. Zal dit historische dieptepunt snel veranderen in een succesvolle verkoop van de huidige Europees kampioen?

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven