Het eierschandaal van 2017 weer in het nieuws

Het hoogtepunt van de zomer 2017: het eierschandaal. De giftige stof fipronil werd aangetroffen bij meer dan tweehonderd pluimveebedrijven. Miljoenen eieren uit Nederland bleken besmet te zijn met de stof fipronil. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om de eieren met een specifieke code niet te eten. Twee bestuurders en de leverancier van een ontsmettingsbedrijf worden ervan verdacht fipronil te hebben gebruikt bij pluimveebedrijven.

Delen:

Nu, een aantal jaren later wordt de strafzaak inhoudelijk behandeld, om precies te zijn op 10 en 11 maart. Fipronil is in 2017 in de eieren terechtgekomen, doordat een ontsmettingsbedrijf kippenstallen ging reinigen om bloedluis bij de kippen te bestrijden. Hierbij werd een middel gebruikt waarin fipronil was opgenomen. In Nederland is het niet toegestaan om fipronil te gebruiken voor het bestrijden van bloedluis. De twee bestuurders van het ontsmettingsbedrijf worden ervan verdacht gevaar te hebben gebracht aan de volksgezondheid en van het voorhanden hebben van een verboden biocide. Ook de leverancier van het bedrijf wordt vervolgd. Binnenkort dus meer duidelijkheid hierover.

Pluimveehouders versus de Staat

In de tussentijd is dinsdag (2 maart jl.) een uitspraak gedaan over het aansprakelijk stellen van de Staat voor de schade die pluimveehouders hebben geleden. De pluimveehouders werden in de zomer van 2017 geblokkeerd door de overheid, terwijl miljoenen eieren werden vernietigd en tienduizenden kippen geruimd. Hierdoor hebben de getroffen pluimveehouders schade geleden. De pluimveehouders zijn van mening dat de Staat, hoofdzakelijk de NVWA, aansprakelijk is voor de schade. De NVWA had eerder actie richting het ontsmettingsbedrijf moeten nemen.

Oordeel van de rechtbank

Die dinsdag heeft de rechtbank alle vorderingen van de pluimveehouders afgewezen. Fipronil is een stof die matig toxisch is voor mensen. Er geldt een MRL-norm voor de toegelaten concentratie. Een overschrijding van de MRL-norm betekent niet dat er acuut gevaar is voor de volksgezondheid. De NVWA hoefde daarom niet eerder actie te ondernemen richting het ontsmettingsbedrijf. Daarnaast is de NVWA er niet om economische belangen van pluimveehouders te dienen. Ook het hof sluit zich aan bij het oordeel van de rechtbank.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven