‘Het is hard werken bij het Hof, maar nooit hoor je iemand klagen’

Delen:

Stan van der Meijden

Stan van der Meijden liep stage bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Totdat de coronacrisis deze bruut onderbrak. Vanaf toen moest hij thuis aan de slag. Ondanks dat, heeft hij een goed beeld van zijn collega’s kunnen krijgen. “Ik ben erg onder de indruk. Ik zal hun bevlogenheid en kennisbagage nooit vergeten. Erg inspirerend.”

Stan van der Meijden (21) studeert Nederlands recht aan de Radboud Universiteit. Ook is hij daar ambassadeur voor Mr. Studenten. Stan verwacht in 2022 af te studeren. Sinds februari 2020 liep hij stage bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, afdeling Civiel recht, team Familie- en Jeugdrecht.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
De Radboud Universiteit biedt haar meest getalenteerde en ambitieuze rechtenstudenten de kans om naast hun reguliere opleiding een extra en uitdagend programma te volgen: Law Extra. Dit programma bestaat onder meer uit verdiepende vakken, uitdagend onderwijs in projecten, summer courses met topdocenten en juristen uit de praktijk en studieperiodes in het buitenland. Een stage bij een rechtbank, een gerechtshof of het OM vormt ook een onderdeel van het programma. Het is in het kader van Law Extra dat ik stage heb mogen lopen bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, afdeling Civiel recht, team Familie- en Jeugdrecht.

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat? Moest je je stage vanuit thuis doen?
Precies een maand geleden las ik op de website van het NRC dat de rechtbanken en hoven voor onbepaalde tijd zouden gaan sluiten, in verband met het coronavirus. Alleen urgente rechtszaken zouden nog door gaan, maar in principe zonder fysieke zitting. Dat was natuurlijk jammer om te horen. Ik liep twee dagen in de week stage bij het Hof. De ene dag werkte ik zelfstandig aan een onderzoek naar art. 1:100 BW oud en art. 1:100 BW nieuw, voor de unit verdeling/verrekening. De andere dag liep ik mee met de raadsheren, en mocht ik dus ook zittingen bijwonen. Uiteindelijk heb ik mijn onderzoek vanuit huis afgerond.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Vooraf keek ik enorm uit naar mijn stage. Het leek me buitengewoon leerzaam om me eens te verplaatsen van mijn studieboeken naar de praktijk. Het is natuurlijk bijzonder dat de Radboud Universiteit in samenwerking met het Hof haar honoursstudenten deze mogelijkheid biedt. In het tweede jaar van mijn bachelor heb ik het keuzevak personen- en familierecht gevolgd, gedoceerd door de uiterst bevlogen professor André Nuytinck. Ik wist dus al wel wat van de dogmatische kant van het personen- en familierecht. In een van zijn colleges zei professor Nuytinck ooit: “Het personen-en familierecht is geen recht. Het is emotie.” Nu zou ik het personen- en familierecht in praktijk gaan zien.

[André Nuytinck is per toeval deze week ook te gast op onze website. In Those were the days blikt hij terug op zijn eigen studententijd; red.]

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Ik zal de bevlogenheid en kennisbagage van mijn collega’s aldaar nooit meer vergeten. Ik kan niets dan bewondering hebben voor hen. Het is hard werken bij het Hof, maar nooit hoor je iemand klagen. Eenieder werd gedreven door diens passie voor het recht. Erg inspirerend.

Ook zal ik de bode nooit meer vergeten, die goed voor me zorgde op zittingsdagen. ‘Als je water wilt moet je het pakken hè, Stan?’

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Het verrichten van onderzoek is niet makkelijk en vergt een gestructureerde aanpak. Het zit in mijn karakter dat ik zo lang mogelijk zelfstandig te werk wil gaan. Ik werd bij het Hof natuurlijk omringd door mensen die uitsteken in kennis. Achteraf had ik daar vaker gebruik van moeten maken. Ik denk dat ik nog meer van hen had kunnen leren.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Gelukkig heb ik niet geblunderd tijdens mijn stage. Het is wat ongemakkelijk om te spreken van een ‘succes’.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik heb ontzettend genoten van mijn leerzame stage bij het Hof. Met een grote glimlach op mijn gezicht stapte ik iedere ochtend in de trein. Als ik donderdagavond in de trein terug naar Nijmegen zat, keek ik alweer uit naar volgende week. Helaas ben ik vanwege de coronacrisis al even niet meer op het Hof geweest. Misschien kan ik mijn stage nog afronden als dit alles voorbij is. Vooralsnog ambieer ik een carrière in de top van de advocatuur. Maar het zou ook fantastisch zijn om uiteindelijk bij de rechterlijke macht terecht te komen.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven