Het is oké om niet oké te zijn: mental health

Delen:

Deze maand even wat anders dan waar ik me normaal op richt. Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht wil ik het hebben over mentale gezondheid. Het is geen geheim dat de laatste jaren de mentale ongezondheid van studenten toeneemt.

Volgens het CBS is de mentale ongezondheid onder studenten tussen 2017-2019 gestegen van 7% naar 8%. Ondanks dat er geen duidelijkheid is of deze cijfers kloppen, hoor ik er steeds meer medestudenten en vriendinnen over. Een verklaring van deze stijging kan zijn dat het bespreken van mentale problemen steeds minder taboe wordt.

Het RIVM geeft in een onderzoek redenen waarom studenten stress en druk voelen. “Je móét hoge doelen stellen voor je carrière”, “Je móét hoge cijfers halen en de beste zijn”, “Je móét veel extra curriculum activiteiten doen, anders krijg je geen goede baan” en “Je móét je sociale netwerk onderhouden, want anders val je buiten de boot”. Studenten willen het perfecte plaatje laten zien, ze willen niemand teleurstellen. Tuurlijk, een goed doel zetten is belangrijk, ernaartoe werken, jezelf motiveren en tot op zekere hoogte een bewijsdrang hebben is goed. Zolang dit geen tol eist van je mentale gezondheid.

Ik heb zelf onder andere last van paniekaanvallen, prestatiedruk en faalangst. Ik begin al te trillen bij het idee dat ik mijn antwoord op een vraag in de werkgroep moet geven. Bang om het fout te hebben, bang dat mensen mij als “dom” bestempelen. Ik voel stress als ik denk aan hoe weinig ik voor mijn gevoel doe als extra curriculum, terwijl mijn naasten zeggen: “Zo, jij bent enthousiast met wat je allemaal wilt doen.” Ik heb een tijdje tegen een burn-out aan gezeten en daarvan ben ik nog steeds aan het herstellen. Ik deel dit omdat ik wil dat iedereen die dit leest en ervaart weet dat je je niet hoeft te schamen en dat hulp in elke hoek zit.

Kamp je met problemen

Ik wil dan ook een hele basic tip meegeven. Kamp je met problemen. Al is het druk, stress, een vervelende thuissituatie, faalangst of enig ander probleem: maak het bespreekbaar. Zoek een persoon die jij vertrouwt, bijvoorbeeld een psycholoog, maatschappelijk medewerker of familielid, om jouw problemen mee te bespreken. Ga naar een studentendecaan als je voelt dat je in de knoop zit met school.

Boven alles wil ik dat je weet dat je nooit te veel bent, je altijd om hulp kan vragen, dat er altijd mensen zijn die van je houden en dat er licht aan het einde van de tunnel is. Wees lief en niet te streng voor jezelf. We are all just… humans.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven