Het OM als filmproducent

Het OM is bezig om in de strafzaak tegen de woonwagenfamilie R. uit Oss een visuele productie te maken. Dit ter ondersteuning van het requisitoir. Daarop kwam uit de verdediging kritiek, onder meer omdat er geen sprake zou zijn van ‘equality of arms’. Zo’n ‘film’ is niet nieuw, zegt het OM. Er zijn er al veel meer gemaakt, maar hoeveel precies kan het OM niet zeggen.

Delen:

Het OM als filmproducent

Het doel van zo’n visuele productie is om de inzichtelijkheid en toegankelijkheid van de informatie te vergroten, aldus een woordvoerder van het OM van het arrondissementsparket Oost-Brabant, dat hoopt de film in deze strafzaak eind 2020 af te hebben. 

Geen harde criteria

Het OM maakte al eerder visuele producties waarin de verdenkingen worden samengevat. Zo zijn ook in het Holleeder-proces en de strafzaak tegen de verdachten van de moord op Tommie van der Burg uit Eindhoven tijdens de zitting films getoond. “Het is niet de eerste keer dat dit middel wordt ingezet en vermoedelijk ook niet de laatste keer”, aldus de OM-woordvoerder. Maar precieze cijfers over het aantal gemaakte producties heeft hij niet, zo laat hij desgevraagd aan Mr. weten. “Iedere zaak is anders en in iedere zaak behoort dit tot de mogelijkheden.”

Van “harde criteria” wanneer tot zo’n productie wordt besloten is volgens hem geen sprake. Maar het is duidelijk dat de aard en omvang van de zaak rond de woonwagenfamilie uit Oss zich in de ogen van het OM lenen voor een visuele weergave, aldus de woordvoerder.

Kostbaar

Volgens een advocaat in deze strafzaak wordt als het OM een film toont met bevindingen uit het strafdossier het beginsel van ‘equality of arms’ geschonden, verwoord in artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat gaat ervan uit dat de verdachte in een strafzaak een redelijke kans moet krijgen om zijn verhaal naar voren te brengen, zodat er een evenwicht is tussen zijn rechten en de bevoegdheden van het OM. De verdediging heeft de middelen niet, zo wordt gesteld. Zo’n film zou ook kostbaar zijn. Op een vraag van Mr. naar de precieze kosten van deze visuele productie antwoordt de woordvoerder hierover “op dit moment geen informatie te hebben”.

Andermans films 

Het Openbaar Ministerie maakt niet alleen zelf visuele producties om het requisitoir te ondersteunen, maar werkt soms ook mee aan andermans films. Dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat bleek vorige week. Het OM besloot tijdens de laatste zittingsdag van de strafzaak tegen de van grootschalige fraude verdachte sushiketen Sumo zijn eisen met tien tot vijftien procent te verlagen. Dit naar aanleiding van een documentaire waarvoor het OM zelf toestemming had gegeven. De filmmaker had maandenlang met het strafrechtelijk onderzoek meegekeken zonder dat het OM de verdachten hierover had ingelicht. Wel blijft het OM achter de film staan.

In 2018 erkende het OM dat het fout was mee te werken aan een documentaire over drie roofmoorden in Drenthe – ‘De zaak gebroeders R.’ – zonder de nabestaanden daar vooraf in te kennen. Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, maakte bezwaar tegen de film. “Het OM heeft hieruit lering getrokken”, reageerde Merel van Leeuwen, hoofd media en strategie bij het parket-generaal daarop. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven