Het verbod om Zwitserland te krenken en andere curieuze wetten

Duik in de Nederlandse wet- en regelgeving en je vindt tal van opmerkelijke geboden en verboden. Zoals artikel 435d in het Wetboek van Strafrecht, dat bepaalt dat het strafbaar is om “het wapen van het Zwitserse Eedgenootschap” te beledigen.

Delen:

Het verbod om Zwitserland te krenken en andere curieuze wetten
Foto: Depositphoto's

Het is de favoriete ‘gekke regel’ van ondernemings- en contractenrechtadvocaat Daan Becht (Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam), die recent blogde over de drie vreemdste wetten die hij kent, om zo in coronatijd “een lach en/of verbazing op te wekken”.

Gouden medaille

Het artikel verbiedt het wapen van Zwitserland zo te gebruiken dat “het Zwitserse nationale gevoel gekrenkt zou kunnen worden” en kan bij overtreding een maand celstraf of geldboete van 4.350 euro opleveren. Wat Becht betreft verdient dit artikel de gouden medaille. Maar ook de Wet vorm van eed, die sinds 1911 regelt hoe in Nederland een eed afgelegd moet worden, kan hem bekoren.

Kietelen

Ook andere advocaten blogden al eens over opmerkelijke wet- en regelgeving, onder wie personen- en familierechtadvocaat advocaat Annelien Noorman (Keijzer Noorman Advocaten). Op Drentsemeesters.blog zette zij bizarre buitenlandse ge- en verboden op een rij, zoals het verbod om na zeven uur ’s avonds met een ezel in bad te gaan (Oklahoma, VS) en het verbod voor mannen in het Amerikaanse Portland, Maine, om vrouwen onder de kin te kietelen met een veren plumeau. 

Buitenland

Google je op ‘gekke wetten’, dan kom je veel meer eigenaardige buitenlandse regels tegen. Zo zou het in Engeland verboden zijn te overlijden in een Brits parlementsgebouw, en mag een zwangere vrouw overal haar behoefte doen behalve in de helm van een politieman. In Denemarken mag je je auto niet starten als er iemand onder ligt. En wil je in Texas een overtreding begaan? Dan moet je 24 uur ervoor het slachtoffer inlichten. 

Bespieden

Zulke curieuze lokale regels zijn in Nederland misschien niet zo snel vinden, maar ook hier kun je je volop verwonderen, zo leert een kort APV-onderzoekje door Mr.. In meerdere plaatsen, waaronder Hilversum, is het bijvoorbeeld verboden je op te houden in de buurt van een persoon of een gebouw, woonwagen of woonschip met de bedoeling hem of haar te bespieden. Ook met een verrekijker of ander optisch instrument mag dat niet. 

Heb je in Barneveld zin om te klauteren, pas dan op waar je dat doet. Op een openbare plaats is het namelijk verboden te klimmen op een beeld, monument, overkapping, constructie, openbaar toilet, voertuig, hek, verkeersmeubilair of daarvoor niet bestemd straatmeubilair. Ook gaat die gemeente bij hondeneigenaren een stap verder dan veel andere gemeentes. Hier moet je er niet alleen voor zorgen dat je hond zich binnen de bebouwde kom op een openbare plaats niet van uitwerpselen ontdoet, en deze direct opruimen als dit toch gebeurt. Je dient ook altijd een schep of zakje bij je te hebben die je mét inhoud meteen aan de toezichthoudend ambtenaar laat zien als hij erom vraagt.

Neusring

In het Brabantse Asten mag je in het openbaar niemand uitjouwen of toe- of naschreeuwen (en ook niet vechten). En in Oude Pekela is het verboden een mosquito bij je te hebben – een apparaat dat een alleen voor jongeren hoorbare, hinderlijke hoge pieptoon maakt -, om hangjongeren weg te houden van plaatsen waar zij overlast veroorzaken. In Leiden mag je weer niet zomaar met een metaaldetector op pad. Evenmin mag je als er ijs ligt zonder toestemming door trekdieren getrokken voertuigen gebruiken, tenzij het een slee is. En moet je een stier over de weg vervoeren? Zorg dan dat hij geknieband is en een neusring draagt! 

Heeft u een opmerkelijke wet waar u om moet gniffelen? Mail bruins@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven