Hirsch Ballin: beklagzaken sneller afhandelen

Delen:

Klachten over het niet vervolgen van strafbare feiten moeten sneller worden afgehandeld. Nu duurt dat tien tot twaalf maanden. Dat is ‘aan de lange kant, vindt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.’Hij heeft de top van het Openbaar Ministerie (OM) en de Raad voor de rechtspraak gevraagd maatregelen te nemen om sneller uitsluitsel te kunnen geven in zogeheten artikel 12-procedures. De minister heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de VVD.

Aanleiding daarvoor was een besluit van het gerechtshof in Amsterdam in november vorig jaar dat zes agenten van de Amsterdamse politie alsnog moeten worden vervolgd voor doodslag op een arrestant in zijn cel in 2003. In 2005 werd in die zaak een klacht ingediend, nadat het OM had besloten de agenten niet te vervolgen. De beslissing van het gerechtshof heeft ‘onwenselijk lang op zich laten wachten’, oordeelt Hirsch Ballin. Maar volgens hem was er sprake van bijzondere omstandigheden.

De klachtenprocedure is geregeld in artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week in zo’n zaak dat justitie PVV-leider Geert Wilders alsnog moet vervolgen voor het aanzetten tot haat jegens en discriminatie van de islam en moslims. De eerste klachten over het aanvankelijke besluit om Wilders niet te vervolgen, kwamen in juli vorig jaar binnen. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven