Hoge Raad: veroordelingen tot 30 jaar cel voor moord Derk Wiersum definitief

De veroordeling en de opgelegde gevangenisstraffen van de twee medeplegers van de moord op advocaat Derk Wiersum blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Delen:

Depositphotos_205133246_S(1)-Hoge Raad
foto: Depositphotos

Daarmee zijn de straffen voor Moreno B. en Giërmo B. definitief. De mannen werden eerder door de Amsterdamse rechtbank en vervolgens door het gerechtshof tot dertig jaar cel veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist.

Schokgolf

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten, toen hij ‘s morgens naar zijn werk wilde gaan. Hij was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces rond drugscrimineel Ridouan Taghi. De moord op Wiersum leidde tot een schokgolf van ontzetting in de samenleving.

Media-aandacht

Na hun veroordeling door het hof gingen de verdachten, die altijd hebben ontkend, in cassatie. Hun advocaten kwamen onder meer met verschillende klachten over het door het hof gebruikte bewijs. Verder waren ze het er niet mee eens dat het hof als strafverzwarend element heeft meegewogen dat het slachtoffer advocaat was. Ook vonden ze dat de verdachten strafvermindering hadden moeten krijgen vanwege de media-aandacht voor de zaak.

Geen inhoudelijke motivering

De Hoge Raad gaat daar niet in mee (ECLI:NL:HR:2024:446 en ECLI:NL:HR:2024:447). De raadsheren hebben de cassatieklachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan, omdat ze niet tot vernietiging van de uitspraak van het hof kunnen leiden en geen juridische belangrijke nieuwe vragen oproepen die moeten worden beantwoord.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven