Hogere proceskostenvergoeding voor burger

Delen:

Burgers die in het gelijk worden gesteld in een bestuursrechtelijke procedure ontvangen vanaf 1 oktober 2009 een hogere proceskostenvergoeding. Dit is een gevolg van een wijziging in het zogeheten Besluit proceskosten bestuursrecht op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie. Daarin staan de bedragen voor de berekening van de hoogte van de proceskostenvergoedingen.

Wanneer een bestuursorgaan in een bestuursrechtelijke procedure in het ongelijk wordt gesteld, moet het de kosten aan de burger vergoeden. Sinds de invoering van het besluit in 1994 zijn de bedragen niet geïndexeerd. Met de wijziging van het besluit vindt deze indexering plaats aan de hand van de consumentenprijsindex over de jaren 1994 tot en met 2008. Dit komt neer op een eenmalige verhoging van iets meer dan 35%. De uiteindelijke vergoeding verschilt per zaak en hangt onder meer af van het werk dat een rechtsbijstandverlener in een zaak heeft verricht.

Het besluit proceskosten bestuursrecht staat op de website van het ministerie van Justitie: www.justitie.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven