‘Hogere vergoeding sociaal advocaten is belangrijke eerste stap’

De 28 miljoen euro die demissionair minister Dekker (voor Rechtsbescherming) uittrekt voor een betere vergoeding voor sociaal advocaten in het personen- en familierecht is een belangrijke eerste stap naar adequate vergoedingen voor de onder druk staande sociale advocatuur, ook op andere rechtsgebieden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
foto: Depositphotos

Dat schrijft de Nederlandse Orde van Advocaten op haar website. De Orde, de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland de Vereniging en de Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators hadden al jaren bij de minister aangedrongen op een betere vergoeding voor de sociaal advocaten.

Eenmalig negen miljoen

In de vierde voortgangsrapportage van het programma stelselvernieuwing rechtsbijstand had Dekker al toegezegd negentien miljoen euro van het budget voor gefinancierde rechtsbijstand in te zetten. Aan dit bedrag voegt hij nu eenmalig negen miljoen euro toe, zo maakte hij in zijn brief van 8 april aan de Tweede Kamer bekend.

Minnelijk regelen bevorderen

Het gaat daarbij om een vergoeding voor echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, zodat de extra verplichte werkzaamheden voor het opstellen van een ouderschapsplan worden vergoed, aldus Dekker in zijn brief. Daarnaast zal de korting worden gecompenseerd die nu nog wordt toegepast in echtscheidingszaken die op tegenspraak starten, maar niet op tegenspraak eindigen. “Dit om te bevorderen dat advocaten een echtscheiding minnelijk proberen te regelen, zonder daarvoor te worden gekort.”

De werkzaamheden voor het opstellen van een ouderschapsplan, die nu nog niet voor een vergoeding in aanmerking komen, zullen volgens Dekker uiterlijk per 1 augustus 2021 worden beloond.

Duurzaam

Met de hogere vergoedingen wordt invulling gegeven aan het doel van de stelselvernieuwing rechtsbijstand en wil Dekker bevorderen dat geschillen zoveel mogelijk duurzaam worden opgelost, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. “Ook draag ik op deze wijze bij aan een meer passende vergoeding voor de sociale advocatuur en mediators.”

Hoognodig

“Dit is hoognodig aangezien veel personen- en familierechtadvocaten vanwege de te lage vergoedingen niet langer in staat zijn om gefinancierde rechtsbijstand te verlenen in (complexe) echtscheidingszaken,” reageert de Orde op haar website. “Veel mensen kunnen hierdoor geen beroep doen op een toevoegingsadvocaat.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top