Homohuwelijk bijna mogelijk voor Zwitserse koppels

Een overwinning voor de LHBTI-gemeenschap op de valreep van 2020: het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren.

Delen:

beeld: Depositphotos

Dat betekent nog niet dat het nu mogelijk is voor homokoppels om in het huwelijksbootje te treden. Omdat de EDU, een zeer conservatieve partij in Zwitserland, zich tegen het wetsvoorstel heeft gekeerd, komt er een referendum. Daarvoor heeft de partij 50.000 stemmen nodig binnen honderd dagen. In het referendum moet het Zwitserse volk zich uitlaten over de goedkeuring. Verwacht wordt dat een overweldigende meerderheid voor het voorstel zal stemmen, mocht het tot een volksstemming komen.

Voorstel sinds 2013

Zwitserland voert al sinds 2013 discussies over de wet. De besluitvorming werd zwaar vertraagd toen het parlement in 2017 besloot om de deadline van het wetsvoorstel twee jaar uit te stellen. Eerder dit jaar stemde het lagerhuis al in met het voorstel. Nu heeft ook het hogerhuis zich positief uitgelaten. Het was al dertien jaar mogelijk voor homokoppels om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar niet om een huwelijk aan te gaan. Zwitserland is geen koploper op het gebied van emancipatie. Het is een van de laatste West-Europese landen waarin homokoppels niet dezelfde rechten hebben als heteroseksuelen. Ook kregen Zwitserse vrouwen pas in 1971 kiesrecht.

Geregistreerd partnerschap

Momenteel is het wel mogelijk voor homokoppels om een geregistreerd partnerschap met elkaar aan te gaan. Een huwelijk en geregistreerd partnerschap leveren in Zwitserland echter niet dezelfde rechten op. Het wetsvoorstel realiseert onder andere adoptie voor homokoppels. In hetzelfde voorstel krijgen lesbische koppels toegang tot spermadonatie. Tevens stemde het parlement in met verschillende rechten voor transgender personen. Het proces om je naam en gender te laten veranderen wordt vereenvoudigd. Nu gaat deze verandering vaak nog gepaard met prijzige rechterlijke procedures. Ook voor intersekse personen wordt het makkelijker om hun documenten aan te passen.

Indien de EDU niet binnen honderd dagen het benodigde aantal stemmen binnen weet te halen, zal de wet automatisch in werking treden. Geweldig nieuws voor het westen, maar in veel andere Europese landen is er nog werk aan de winkel. Zo is het in onder andere Polen, Litouwen en Bulgarije alleen mogelijk om een huwelijk te sluiten tussen een man en een vrouw. In deze landen is er helaas ook nog geen alternatief mogelijk voor homokoppels, zoals een geregistreerd partnerschap.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven