Honderden euro’s verschil in notaristarieven

De tarieven die notarissen hanteren voor het opstellen van een overeenkomst voor een schenking op papier lopen fors uiteen. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van een onderzoek onder dertig notariskantoren. Daaruit blijkt dat de tarieven voor een notariële akte variëren van 252 tot wel 945 euro.

Delen:

Foto: Pixabay

Veel mensen kiezen ervoor om vermogen op papier te schenken en dit pas op een later moment daadwerkelijk te geven. Zo kunnen ze vaak duizenden euro’s erf- en inkomstenbelasting te besparen, terwijl ze het geld nog niet echt ‘kwijt’ zijn. Hun kinderen krijgen het bedrag pas wanneer de ouders dat willen, bijvoorbeeld na hun overlijden.

Notariskosten

Om na te gaan hoe het is gesteld met de hiermee gemoeide notariskosten heeft de Consumentenbond “mysteryonderzoekers” laten bellen met dertig notariskantoren. In die gesprekken deden de onderzoekers zich voor als een 59-jarige man die meerdere  jaren het maximale belastingvrije bedrag (in 2021 is dit 6604 euro) op papier wilde schenken aan zijn drie meerderjarige dochters.

Grote prijsverschillen

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de tarieven die de notarissen hanteren voor een notariële akte voor de schenking op papier uiteenlopen van 252 tot 945 euro inclusief btw. Ook blijkt een kwart van de kantoren een bedrag van tussen de 600 en 700 euro te vragen voor de eerste akte. “Een tweede en derde akte zou logischerwijs goedkoper moeten zijn, omdat de notaris daar veel minder werk aan heeft”, aldus de Consumentenbond. “Toch offreren slechts elf van de dertig daarvoor een lager tarief. En ook dan zijn de verschillen groot. Van een minimale prijsverlaging van 15 euro tot een zeer forse korting van 745 euro.”

Tips

Om notariskosten te besparen zouden mensen zelf onderhandse schenkingsaktes kunnen opstellen en een notaris vragen deze achteraf voor meerdere jaren te bekrachtigen, zo adviseert de Consumentenbond. “Dat scheelt een aantal dure notarisbezoeken.” De bond heeft daartoe een aantal stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten opgesteld, maar die zijn alleen voor leden toegankelijk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven