Ik volg jou, jij volgt mij. De corona-app

Delen:

In andere landen hebben ze het al: de bevreesde ‘corona-app’. Een traceer-app die burgers volgt om te kunnen weten wanneer zij in contact zijn gekomen met iemand die het coronavirus heeft of heeft gehad. Ook Nederland wil van een soortgelijke app gebruik gaan maken. Een aantal vragen op een rijtje.

Wat is de corona-app?
Nederland gaat voor een app die via bluetooth werkt. Jouw telefoon maakt een connectie met een andere telefoon als deze in jouw buurt is. Hierbij worden enkele gegevens uitgewisseld. Als jij of diegene met wie jij in contact bent geweest besmet is, dan krijg je een mededeling hiervan.

Hoe privacyvriendelijk is de app?
De universiteit van Oxford geeft aan dat het noodzakelijk is om een traceer-app te ontwikkelen. Op die manier kan je het virus het beste bijhouden. Ook de EU-privacytoezichthouder pleit voor één gezamenlijke mobiele traceer-app. Echter, privacybelangenorganisaties zoals Bits of Freedom vragen zich af of zo’n app wel wenselijk is. Volgens de enquête van de AD heeft twee derde van de invullers aangegeven dat zij belang hebben bij een corona-app en dat zij gewillig zijn om daarbij een beetje privacy in te leveren.

Politici en wetenschappers zijn er echter niet gerust op. Zij zijn bang dat er misbruik van de verzamelde gegevens wordt gemaakt. IT- en privacyexpert Jaap-Henk Hoepman noemt het voorbeeld dat bij een moord, de garantie er niet is dat de overheid niet even in de corona-app kijkt om te zien wie er in de buurt van het slachtoffer is geweest. Hij zegt dat de bluetooth-data versleuteld moet worden en dat gegevens alleen lokaal bewaard moeten worden.

Ook politici stellen strenge eisen aan de app. Het moet anoniem zijn en het mag niet op basis van locatiegegevens via gps of wifi werken. Daarnaast mogen gegevens niet voor langere tijd worden opgeslagen. Als laatste mag het niet verplicht worden, daar is immers een wet voor nodig en die is er niet. In belang van het recht op privacy is dit ook niet gewenst.

Je kunt het beste maar gewoon binnenblijven

Het is voor de overheid al lastig om onze dagelijkse data te beveiligen. We kunnen er dus niet van uitgaan dat het bij zo’n corona-app wel goed verloopt. Daarnaast is de vraag of het, via bluetooth signalen afgeven, bij alle telefoons goed loopt en of het wel nauwkeurig is. Het is een goed bedoeld idee, maar alleen al kijkend naar de privacy van burgers, is het voortzetten van zo’n app een te ver streven. Je kunt het beste gewoon binnenblijven, handen wassen en zoveel mogelijk contact vermijden! Stay safe guys!

Update 21 april:
Zoals al bekend werd afgelopen week, is een datalek in zogenoemde corona-apps niet te vermijden. Binnen 24 uur lagen tweehonderd volledige gegevens op straat. Nadien heeft de minister ook gezegd dat een corona-app vooralsnog van de baan is. Zoals ik al eerder zei, het is goed bedoeld, maar voorlopig nog niet haalbaar.

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven