‘Ik weet dat ik het kan en dat ga ik ook bewijzen’

Waar een wil is, is een weg. Die wil moet zo sterk zijn dat obstakels overwonnen worden. Soms maakt die wil ook dat je op een zijweg belandt, maar alsnog de weg naar je doel bewandelt. Dat geldt ook voor Selin Sahin: studente op het Summa College die studeert voor juridisch administratief dienstverlener.

Delen:

Selin Sahin is achttien jaar en komt uit Eindhoven. Zij wil graag advocaat worden. Een tijdje geleden heeft zij contact met mij opgezocht om een reden die bemoedigend is. “Omdat ik een inspiratiebron wil zijn voor de jongeren van tegenwoordig. Ik ken vele jongeren die meteen opgeven als zij een lager niveau hebben of als het even niet lekker gaat op school. Soms geven zij gelijk op, omdat zij denken: het lukt mij toch niet.”

Sahin benadrukt dat zij in haar eigen omgeving vaak genoeg heeft gezien dat jongeren niet altijd de wil hebben. “Je ziet jongeren in mijn buurt die ik spreek en aan hen vraag hoe het met school gaat. Zij zeggen dan: ‘Het gaat even niet lekker en ik haal lage cijfers. Als ik eenmaal achttien ben, wil ik stoppen met school en voor mezelf werken’. Die raken zelf ook in een dipje en gaan rare dingen doen op straat. Zij geven snel op.”

“Dat jij een lager niveau hebt, betekent niet dat jij onderaan staat”, vervolgt zij weer. “Ik begin laag en ik zal hoog eindigen. Het is een trapje dat je beklimt totdat je boven bent. Het duurt eenmaal langer, maar als je alles geeft, komt het wel goed.”

Maatschappelijke stage

De droom van Selin Sahin om advocaat te worden, begon al vroeg op de middelbare school. “De decanen van mijn middelbare school regelden een keer in het jaar een beroepenmarkt voor ons. Dat werd georganiseerd in de periode dat ik niet wist wat ik wilde gaan doen. Ik twijfelde tussen piloot worden of de advocatuur ingaan. Het werd mij al gauw duidelijk dat ik in de toekomst een togaberoep zou willen uitoefenen.”

Op haar vijftiende heeft zij al stagegelopen op een advocatenkantoor. Dat niet ging zonder een slag met het zwaard of een stoot van de lans blijkt uit haar verhaal. “Tegen mij werd al gauw gezegd: ‘Jij komt van vmbo kader, dus zal jij geen stage kunnen lopen op een advocatenkantoor op je vijftiende’. Ik dacht toen: ik luister niet naar jullie. Ik ga gewoon solliciteren en ik zie wel wat ervan terechtkomt. Vervolgens mocht ik stage lopen.”

Wat heb je daarvan geleerd?
“Ik heb geleerd dat ik juist moet bewijzen dat het mij wel is gelukt.”

Ook heeft Sahin van september 2020 tot februari 2021 stage gelopen bij Hameleers Antonides Advocaten. Zij blikt terug op deze periode. “Ondanks corona was ik elke dag welkom op kantoor. Ik heb het naar mijn zin gehad, omdat ik superleuke collega’s had. Ik heb mij nooit een moment verveeld. Ik ben elke dag bezig geweest met het strafrecht. Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage: telefoneren met overheidsinstanties, stelbrieven opstellen, dossiers fysiek en online aanmaken via het programma Kleos, stukken via het programma Mijn Strafdossier downloaden en in het juiste dossier zetten én natuurlijk nog veel meer.”

Sahin advocatuur

Waarom wil je graag de jeugd meegeven dat het niet uitmaakt welk niveau je hebt?
“Omdat veel jongeren het gelijk opgeven als zij horen dat ze een lager niveau hebben. Zij kijken ook niet naar de mogelijkheden. Veel jongeren voelen zich ook minder slim als zij horen dat ze een lager niveau hebben. Ik vind dat een niveau niet bepaalt of je juist wat slimmer bent of niet. Als jij er 100% voor gaat, kom je net zo ver als iemand met een vwo-diploma.”

“Ik wil strafadvocaat worden”, benadrukt Sahin. “Als ik beëdigd ben, wil ik eerst een aantal jaar werken bij een advocatenkantoor. Als ik vervolgens veel kennis heb mogen opdoen en er klaar voor ben, wil ik mijn eigen advocatenkantoor oprichten. Het liefst wil ik zelfstandig werken als ik mijn eigen kantoor heb.”’

Bewijsdrang

Salin Sahin vertelt over hoe zij zich voelde toen zij het advies vmbo kader kreeg. “Op school had ik een afspraak met mijn moeder. Ik hoorde van mijn docent dat mijn niveau praktijkonderwijs was aanvankelijk. Ik schrok zo erg dat ik moest huilen. Mijn moeder en ik dachten dat het een fout was, want ik weet dat ik méér kan. Voor de tweede test hoorde ik veel scholieren tegen mij zeggen dat ik niets zou kunnen bereiken en dat ik dom was.”

“Ik durfde nooit te spreken”, vervolgt Sahin, “omdat ik bang was dat ik ging falen en dat zij mij zouden uitlachen. Dit maakte mij zo verdrietig dat ik al snel wilde opgeven, maar mijn ouders motiveerden mij om juist meer te doen. Al snel bleek dat mijn advies vmbo kader was. Voor mij was dit goed en ik schaamde zeker niet meer. Ik wist dat ik voor bepaalde beroepen wat langer moet studeren en dat ik er niet zomaar kom. Voor mij maakte dat niet uit: als ik iets wil, ga ik daarvoor.”

Je gaf eerder aan dat je er sterker door bent geworden. Kan je daar iets meer over vertellen?
“Omdat ik wist dat ik meer kon en dat ook zou bewijzen. Wat anderen over mij zeiden, deed mij niets meer. Tegen mij wordt nu nog steeds gezegd: ‘Jij zal echt lang moeten studeren – je gaat het toch niet halen’. Nu wil ik juist laten zien dat, ondanks de afgunst die ik heb gekregen, ik door ben gegaan met mijn dromen. Ik zeg altijd tegen mijzelf: wie laag begint, kan altijd hoog eindigen. Ik weet dat ik het kan en dat ga ik ook bewijzen. Als ik iets wil, ga ik door totdat ik het heb bereikt. Mijn ouders hebben mij ook gemotiveerd.”

Vind je dat je gelijke kansen hebt gekregen?
“Ja, zeker. Of ik nu van het vmbo kom of al een cv met verschillende stages heb: je kan alles bereiken als je maar je best doet. Ik heb laten zien dat ik dromen heb, die ik waar wil maken. Toen ik tijdens mijn sollicitatie bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vertelde wat ik wilde worden, gaven zij mij complimenten. Zij vonden het goed dat ik het al wist op een jonge leeftijd. Als jij laat zien dat jij het serieus neemt, dan krijg je zeker gelijke kansen.”

Welke les Selin Sahin heeft geleerd door dit allemaal? Zij vertelt het volgende. “Dat je niet naar de mensen om je heen moet luisteren én vooral moet gaan doen wat jij wilt. Iedereen kan worden wat hij of zij wil, als je er maar alles voor geeft en vooral jezelf blijft motiveren. Jouw niveau zegt niet wat jij wel of niet kan worden in de toekomst. Ook geeft het niet aan of je slimmer bent. Onthoud: wie laag begint, kan altijd hoog eindigen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven