In 2023 ruim 10 procent minder zaken bij kamers voor het notariaat

Bij de kamers voor het notariaat kwamen in 2023 in totaal 263 zaken binnen. Dat is een daling van meer dan tien procent ten opzichte van 2022, toen het er nog 295 waren. Er is bovendien afgelopen jaar geen enkele ontzetting opgelegd.

Delen:

Foto: Depositphotos

Dat blijkt uit de cijfers uit het jaarverslag 2023 die de kamers voor het notariaat onlangs publiceerden. Het totale aantal ingediende klachten daalde voor het tweede jaar op rij. In 2021 kwamen er nog 375 nieuwe zaken binnen, een aantal dat in 2022 dus al fors daalde, en nu weer.

Verzet

Opvallend in de cijfers is de sterke stijging van het aantal zaken dat na het besluit van de voorzitter direct tot een einde komt. Klagers hebben de mogelijkheid om na zo’n beslissing in verzet te komen, maar deden dat in 2023 slechts in 35 procent van de gevallen. In 2022 rapporteerden de kamers voor het notariaat in dat kader nog een percentage van 62 procent, bijna tweemaal zoveel.

53 gegronde klachten

De kamers namen in 2023 in totaal 173 besluiten, waarvan de meeste (80 stuks) in de kamer Arnhem-Leeuwarden. 53 keer bleek een klacht gegrond. 7 keer leverde dat geen maatregel op. Verder werd er 22 keer een waarschuwing gegeven, 16 keer een berisping, 6 keer een schorsing, 1 keer een geldboete en 1 keer een ontzegging van de waarnemingsbevoegdheid.

De zwaarste sanctie, de ontzetting, kwam in 2023 niet voor. Dat was in 2022 ook al het geval.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven