Inge van der Houwen (HBN Law & Tax) over het homohuwelijk

Student-stagiair van de week is Inge van der Houwen. Inge liep stage bij HBN Law & Tax in Curaçao. Ze kwam erachter dat Curaçao toch wel heel anders is qua cultuur dan Nederland.

Delen:

Inge van der Houwen

Inge van der Houwen (24) heeft ondernemingsrecht gestudeerd en studeert momenteel International Labour Law & Employment Relations aan Tilburg University. Zij verwacht in drie maanden af te studeren. Ze liep stage bij HBN Law & Tax in Curaçao van november tot en met december in 2022. 

Een stage in Curaçao! Dat is leuk! Hoe ben je daar gekomen?
Omdat ik vorige zomer afstudeerde, had ik echt het gevoel nog een zomer in te willen halen. En waar kan dit beter dan Curaçao? In februari bedacht ik me dat ik weg wilde en ben toen gewoon gaan googelen naar een kantoor. Zo ben ik bij HBN Law & Tax terecht gekomen.  

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Om heel eerlijk te zijn ging ik er (letterlijk) blanco in. Ik dacht dat het wel lekker relaxed zou zijn maar dat de waarden en normen vooral Nederlands zouden zijn. Waar ik achter gekomen ben is dat Curaçao toch wel heel anders is qua cultuur dan Nederland. Zo heb ik een onderzoek gedaan naar de acceptatie van het homohuwelijk op Curaçao. Waar dit in Nederland over het algemeen vanzelfsprekend is, is dat hier nog een heel ander verhaal. Curaçao is namelijk recent in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van het Hof dit open te stellen (ECLI:NL:OGHACMB:2022:134). 

Is werken in Curaçao heel anders dan in Nederland, voor zover je kunt beoordelen?
De werkwijze zelf op kantoor was redelijk ‘Nederlands’. Wat er wel heel anders aan was, was dat ieder weekend voelt als vakantie en de feestdagen wel echt op zijn Curaçaos gevierd worden. Zo is er een heel groot eindejaarsfeest en kerstdiner gegeven door het kantoor met typisch Curaçaose muziek en eten. 

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
Via de mail heb ik mijn cv, cijferlijsten en motivatie toegestuurd en na een sollicitatiegesprek was het vrij snel duidelijk dat er een klik was. 

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Met het kantoor hebben we de KLM halve marathon gelopen in de stromende tropische regen. Met mijn enkels in het regenwater de 10km lopen op Curaçao is een unieke ervaring. En wie ik nooit meer zal vergeten zijn natuurlijk de medestagiairs! 

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Op het begin was ik nog een beetje voorzichtig met contact zoeken met de advocaten, terwijl ik aan het einde van mijn stage overal vrolijk binnenliep en ook mezelf wat kritischer op durfde te stellen. Ik denk dat mijn grootste leerschool is geweest dat je zowel jezelf als professioneel kan zijn en zeker niet bang moet zijn om vragen te stellen. 

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Mijn grootste blunder was dat ik de eerste opdracht BES-wetgeving heb gebruikt. De kennis die ik heb opgedaan over het staatsrecht heb ik uiteindelijk wel weer in mijn voordeel kunnen gebruiken voor mijn eindpresentatie over het homohuwelijk. Verder heb ik leren duiken, iets wat ik vooraf nooit zou hebben gedurfd.   

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Het kantoor, de omgeving en de mensen waren ontzettend leuk en leerzaam. Momenteel studeer ik International Labour Law & Employment Relations en overweeg ik toch om ook eerst nog andere beroepen te gaan ontdekken. De ervaring is altijd mooi meegenomen!

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven