Ingmar Mul (Atlas Fiscalisten) zocht een uitdaging in Zweden

Ingmar Mul liep stage in Stockholm. “Als Nederlandse rechtenstudent heb je toch een soort dubbele handicap, zowel taalkundig als vaktechnisch.”

Delen:

Ingmar Mul, 23 jaar, studeert Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verwacht deze zomer af te studeren. Hij liep begin dit jaar stage bij Atlas Fiscalisten in Amsterdam en ging vervolgens op secondment naar Stockholm.

Een stage in Zweden! Dat is leuk! Hoe ben je daar gekomen?
Als kind heb ik een aantal jaar in Zweden gewoond en ik ben er erg vaak op vakantie geweest. Al heel lang had ik de wens om een tijdje terug te gaan en het land als volwassene te beleven. Het was even zoeken om vorm te geven aan dit doel. Via mijn studievereniging had ik enkele fiscale kantoren bezocht, waarvan Atlas mij het meest aansprak. De sfeer van een kleinschalig kantoor met het bereik en de expertise van een groot kantoor maakt het verschil. Ik heb vrij snel geïnformeerd of een combinatiestage met hun partnerkantoor Svalner in Stockholm mogelijk zou zijn. Zoiets is niet standaard, maar ik merkte meteen dat er veel ruimte is voor eigen initiatief en men het leuk vindt om iets nieuws te proberen.

Je begon dus bij Atlas. Op welke afdeling liep je stage en hoe is dat bevallen?
Ik ben begonnen in het Corporate Tax team omdat het zwaartepunt van veel van mijn vakken op de universiteit hier lag. In mijn tweede maand ben ik geswitcht naar BTW en dat was een goede keuze. Je bent meer bezig met wat er binnen een bedrijf gebeurt qua activiteiten en vertaalt dat naar fiscaliteit.

Toen ging je naar een Zweeds kantoor. Kwamen je verwachtingen overeen met de praktijk?
Ik had van tevoren de indruk dat beide kantoren veel gemeen hadden door hun zelfstandigheid en volledige focus op tax. Ook werken beide kantoren veel met internationale cliënten. Grappig genoeg was ook de sfeer heel vergelijkbaar. Men is erg goed in het fiscale vak, maar daarnaast ook erg goed in het leuk hebben met elkaar.

Is het lastig om in een ander land stage te lopen met een juridische achtergrond?
Ik spreek redelijk goed Zweeds waardoor het wel makkelijker was om alles mee te krijgen. Toch was het best een grote overgang om van de ene op de andere dag alles in het Zweeds te doen. Als Nederlandse rechtenstudent heb je toch een soort dubbele handicap, zowel taalkundig als vaktechnisch. Je begint net binnen een vakgebied waardoor je parate kennis beperkt is en je kent de vertaling van veel vaktermen niet. Wel heb ik gemerkt dat je als Nederlandse fiscalist al op de universiteit heel goed opgeleid wordt, terwijl men in Zweden het vak meer in de praktijk leert.

Merkte je ook veel cultuurverschillen?
Ik kende de Zweedse cultuur al redelijk goed. Ik zou het omschrijven als gemoedelijk en bescheiden. Men is heel vriendelijk, maar soms ook lastiger te peilen. Tijdens mijn stage had het kantoor bijvoorbeeld net een btw-zaak bij het Hof van Justitie gewonnen, maar men reageerde daar redelijk ingetogen op. Ik vond dat echter best wel groots, vooral om vervolgens meerdere commentaren hierop in de Nederlandse literatuur terug te zien.

Zou je anderen een stage in het buitenland aanraden?
Een stage is idealiter een opstap naar een baan. In die zin hangt het af van wat je ermee wilt bereiken. In mijn geval had het meer karakter van een uitwisseling. Het is spannend, leerzaam en het verbreedt je blik. Daarnaast vond ik het erg leuk om in mijn vrije tijd met collega’s en nieuwe vrienden Stockholm te ontdekken. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven