Ingrijpen door voorzitters notariële tuchtkamers blijkt effectieve filter

Ingrijpen door de voorzitters van de Kamers voor het Notariaat is zeer effectief om het aantal klachten dat volledig door de tuchtprocedure moet gaan te verminderen. Dat blijkt uit een analyse van tuchtrechtuitspraken. Jaarlijks stranden gemiddeld 72 tuchtklachten na ingrijpen van de voorzitter.

Delen:

Ingrijpen door voorzitters Kamers voor het Notariaat blijkt effectieve filter - Mr. Online
foto: Depositphotos

Voor het onderzoek, dat werd gedaan door Inzicht in tucht en werd ondersteund door de KNB, is gekeken naar de tuchtklachten tussen 2019 en 2023. Jaarlijks werden in die periode gemiddeld 324 tuchtklachten ingediend bij de Kamers voor het Notariaat. Bij 25 procent van deze klachten (gemiddeld 83 per jaar) heeft een voorzitter heeft ingegrepen, via een voorzittersbeslissing (68 keer) of een voorzittersgesprek 15 keer).

Verzet zelden gegrond

In geval van een voorzittersbeslissing doet de voorzitter de zaak zelf af, door te oordelen dat de klager niet-ontvankelijk is, de klacht ongegrond is of de klacht van onvoldoende gewicht is. Na een beslissing van de voorzitter werden 37 klachten niet doorgezet. De indieners van de overige 31 klachten gingen in verzet tegen de beslissing, met als resultaat dat gemiddeld slechts drie van deze verzetten gegrond werden verklaard. Na voorzittersgesprekken, waarin wordt gepoogd om tot een minnelijke oplossing tussen klager en notaris te komen, werden zeven klachten niet doorgezet. In totaal strandden na ingrijpen door de voorzitter 72 van de 83 klachten.
De onderzoekers komen dan ook tot de conclusie dat het ingrijpen door de voorzitters een effectieve filter vormt; ze komen met enkele aanbevelingen om dit nog te verbeteren.

Verschillen tussen kamers

Uit de analyse blijkt dat er wel flinke verschillen zitten tussen het aantal voorzittersbeslissingen per kamer. In Amsterdam wordt in 25 procent van de klachten een voorzittersbeslissing genomen, terwijl dat in Den Haag slechts bij 15 procent het geval is. De kamers van Den Bosch en Arnhem-Leeuwarden zitten daartussenin.

Doorlooptijd

Van de jaarlijks ingediende tuchtzaken wordt gemiddeld 38 procent ongegrond verklaard en 20 procent niet-ontvankelijk. Ook hier blijken grote verschillen te bestaan tussen de verschillende kamers. Die in Den Haag heeft het hoogste percentage ongegrond verklaarde zaken (56 procent), Den Bosch het laagste (25 procent).
In 2023 was de gemiddelde doorlooptijd van een tuchtklacht 157,5 dagen. In 2018 was die tijd korter: toen was het gemiddelde 143 dagen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven