Interessante zaak: vrouw eist 750 euro van haar kapper

Delen:

Iedereen is wel eens ontevreden vertrokken bij de kapper. De mevrouw in deze zaak liet het er echter niet bij zitten en eiste maar liefst 750 euro aan schadevergoeding van haar kapper.

Op 23 maart 2018 ging de vrouw langs bij haar kapper om haar haar blauw te laten verven. Hiervoor spraken zij een prijs van 60 euro af. Wat een leuke dag bij de kapper had moeten zijn, werd door de vrouw als desastreus ervaren. Volgens de vrouw was de kapper de gehele middag bezig met haar haar, maar was dit niet genoeg tijd voor een succesvolle behandeling. Daarom kwam de vrouw vijf dagen later terug zodat de kapper de geconstateerde tekortkomingen kon herstellen. Na afloop bleek dat de puntjes ongelijk geknipt waren en dat het haar niet egaal blauw was, maar uit verschillende kleuren bestond. Daarnaast was er verf op de hoofdhuid en nek van de vrouw gekomen en had de kapper nagelaten dit te verwijderen.

De vrouw stelt zich daarom op het standpunt dat de kapper gehouden is de door de tekortkoming in de nakoming geleden schade te vergoeden. Door de vrouw begroot op 750 euro. Dit bedrag bestaat uit de kosten die de vrouw moest maken om de gemaakte fouten te herstellen en gederfd levensgenot.

Het gederfde levensgenot zou komen doordat enkele dagen na de tweede behandeling het geboortefeest van haar neefje plaatsvond. Een feest dat in haar cultuur een belangrijk en omvangrijk feest is. Volgens de vrouw verscheen zij op het feest op een wijze waarbij zij zich zeer ongelukkig voelde. De vrouw werd gedurende het feest aangesproken op de toestand van haar haar, waardoor zij foto’s heeft vermeden en niet in de stemming kwam om het feest mee te vieren.

Inspanningsverbintenis

Zoals de meeste rechtenstudenten wel hadden verwacht, werd de vordering afgewezen. De rechter gaf in zijn beoordeling een korte les Inleiding Privaatrecht. Anders dan tijdens de zitting werd gesteld kan de overeenkomst tussen de vrouw en de kapper niet worden gekwalificeerd als een resultaatverbintenis, maar was er sprake van een inspanningsverbintenis.

Het verschil tussen deze twee verbintenissen is dat in geval van een resultaatsverbintenis pas sprake is van een tekortkoming/wanprestatie wanneer een bepaald resultaat niet wordt bereikt, terwijl bij een inspanningsverbintenis sprake is van een tekortkoming/wanprestatie wanneer er onvoldoende zorg en/of inspanning is betracht. Het gaat bij een overeenkomst als deze dus om de vraag of de kapper jegens de vrouw heeft gehandeld met de zorgvuldigheid die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend kapper kan worden verlangd.

Het recht op schadevergoeding ontstaat in een geval als dit op het moment dat de kapper jegens de vrouw in verzuim is komen te verkeren op een van de wijzen als bedoeld in de artikelen 6:81-83 BW. Uit de stellingen van de vrouw is niet gebleken dat de kapper in verzuim is komen te verkeren. Alleen hierom werd de vordering van de vrouw al afgewezen. Wel merkt de rechtbank nog op dat de vrouw de hoogte van de schadevergoeding niet heeft onderbouwd. Een heel verrassende uitspraak is het dus niet. Veel verrassender is dat deze gebeurtenis daadwerkelijk tot een zaak heeft geleid. Hoe de mevrouw op een bedrag van 750 euro is gekomen, zal ook een mysterie blijven.

De volledige uitspraak vind je hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven