Inwoners van Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen ook Juridisch Loket

In de loop van 2024 kunnen ook de inwoners van Caribisch Nederland voor juridische hulp terecht bij een Juridisch Loket. Dit loket, voor de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, zal bestaan uit fysiek toegankelijke locaties.

Delen:

Inwoners van Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen ook Juridisch Loket - Mr. online
Kralendijk, Bonaire (foto: Depositphotos)

De medewerkers van het ‘Caribische’ Juridisch Loket bieden informatie, hulp en advies maar verwijzen, indien nodig, ook door naar een specialist of maatschappelijke hulp. Inwoners kunnen ook voor discriminatie en ongelijke behandeling bij het loket terecht. Hierbij geldt geen inkomensgrens: alle particulieren kunnen er terecht – het loket is er echter niet voor zelfstandigen en ondernemers.

In eigen taal

Het is de bedoeling dat mensen in hun eigen taal informatie, hulp en advies krijgen van professionals die zelf een band met de eilanden hebben. Bestaande maatschappelijke organisaties op de eilanden worden actief betrokken bij de dienstverlening. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) denkt dat een actieve voorlichting nodig is om het Juridisch Loket onder de aandacht te brengen. Indien nodig worden de lokale medewerkers ondersteund vanuit het Juridisch Loket in Europees Nederland.

Integriteitsschendingen

Denkbaar is dat bij het Caribische juridische loket andere zaken aan de orde komen dan in Nederland. Naast geschillen over arbeids- en huurkwesties of sociale zekerheid, kunnen dat meer integriteitsschendingen zijn dan in het Europese deel. Uit een recent WODC-onderzoek blijkt dat in Caribisch Nederland vermoedelijk veel integriteitsschendingen voorkomen waarbij oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van bevoegdheden. Volgens de onderzoekers komt dat vooral door de dominante maatschappelijke norm in Caribisch Nederland, waarbij (familie)relaties boven regels gaan. Dat gaat niet altijd samen met de wettelijke regels.

Vriendjespolitiek

Integriteitsschendingen die op de eilanden plaatsvinden zijn niet altijd strafbaar. Het gaat vaker om vriendjespolitiek: relaties van de bestuurders of ambtenaren die veel eenvoudiger en sneller een bouwvergunning krijgen, handhavers die op eigen initiatief of op instructie van de politieke ambtsdrager wegkijken bij overtredingen, benoemingen binnen het openbaar bestuur die politiek zijn gemotiveerd, als beloning voor steun bij de verkiezingen. Wel bestaan er tussen BES-eilanden grote verschillen: de problematiek wordt vooral gesignaleerd op Bonaire en in mindere mate op St. Eustatius en Saba, zo blijkt uit onderzoek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven