Is lachgas wel zo onschuldig als het lijkt?

Delen:

Lachgas is extreem populair onder jongeren. Het wordt vaak op feestjes en tijdens uitgaan gebruikt als een soort ‘gangmaker’. Vroeger werd lachgas vooral gebruikt voor medische doeleinden. Tegenwoordig zien veel mensen het als een genotsmiddel. Maar is het wel zo onschuldig als het lijkt? Of zijn er toch risico’s aan verbonden?

De afgelopen jaren is het gebruik van lachgas enorm toegenomen. Voorheen was de verkoop van lachgas officieel illegaal. Tegenwoordig valt het onder de Warenwet en wordt het niet gezien als illegale drugs. Dit komt door een besluit van het Europees Hof van Justitie. In dit besluit is het verkoop van lachgas sinds 1 juli 2016 ook toegestaan aan particulieren.

Lachgas is een kleurloos gas met een zoete nasmaak. De officiële benaming voor lachgas is distikstofmonoxide. Distikstofmonoxide bestaat voor twee delen uit stikstof en één deel uit zuurstof (N₂O). Door het in- en uitademen van deze stof krijg je een korte en sterke roes. Deze roes veroorzaakt een bewustzijnsdaling en een gevoel van vreugde. Sommigen moeten er ook echt van lachen. Het gebruik van lachgaspatronen is in principe veilig. Ondanks dat er geen schadelijke effecten zijn gevonden, is het gebruik van lachgas niet zonder risico’s.

Door het inhaleren van lachgas kan een tijdelijk zuurstoftekort ontstaan in je hersenen. De gevolgen die in een korte periode vaak zijn teruggekomen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en verwardheid. Veel gemeenten zien dit dan ook als een dreiging voor de gezondheid en overwegen een verbod op lachgas. In de binnenstad van Enschede wordt overwogen om vanaf het najaar een verbod op het gebruik van lachgas in te stellen. Ook andere gemeenten willen de verkoop van lachgas beperken. Zij wensen dat er landelijk een beleid komt die zorgt dat het toenemende gebruik en de overlast die hiermee gepaard gaat, wordt beperkt.

Doordat het gebruik van lachgas legaal is zitten gemeenten met de handen in het haar. Vele worstelen hierdoor met het handhaven van dit beleid. Momenteel zijn er nog geen plannen bekend om het gebruik van lachgas landelijk aan te pakken. Afwachten dus.

Lees ook het artikel Moet lachgas verboden worden?

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven