Jackpot! De 4 meest bizarre uitspraken uit de Amerikaanse claimcultuur

Dat in Amerika niets onmogelijk is, blijkt ook uit haar rechtspraktijk. Zo staat zij bekend om haar ‘claimcultuur’. Het is niet ongebruikelijk dat burgers bedrijven aanklagen om zo een buitenproportionele schadevergoeding te kunnen binnen hengelen. Hierbij de vier meest bizarre toegewezen schadeclaims op een rij.

Delen:

Bizar 1: Liebeck versus McDonald’s: het schoolvoorbeeld

Deze zaak illustreert de Amerikaanse claimcultuur als geen ander. In het jaar 1992 bracht een bijna 80-jarige vrouw samen met haar zoon een bezoek aan de McDrive. Zij had een kop koffie besteld en stootte deze per ongeluk om over haar benen. Dit leidde ertoe dat zij derdegraads brandwonden had en langere tijd in het ziekenhuis lag.

Een pijnlijk ongelukje? De rechter oordeelde hier anders over. Het is immers erg onverantwoord van de McDonald’s om zulk hete koffie te schenken. Waar mevrouw Liebeck in eerste instantie haar medische kosten van zo’n $20.000 vergoed wilde hebben, oordeelde de rechter tot een schadevergoeding van $160.000 voor de medische kosten en smartengeld. Hiernaast werd ook nog een privaatrechtelijke boete voor de ‘punitive damages’ opgelegd, waardoor Liebeck uiteindelijk in totaal $560.000 ontving voor het knoeien van haar koffie.

Bizar 2: Moody versus R. Henry Inc: geld verdienen door op straat op Instagram te scrollen?

Ben jij wel eens per ongeluk ergens tegenaan gelopen omdat je te druk bezig was met je telefoon? Dan ben je niet de enige. Sterker nog, het had je meer dan honderdduizend euro kunnen opleveren.

DeToya Moody uit Georgia was druk een WhatsApp-bericht aan het typen op haar telefoon toen ze tegen een knaloranje ladder aanliep. Personeel van een supermarkt was namelijk juist een reclamebord aan het verwisselen. Een heel vervelend voorval, vooral omdat het bij Moody leidde tot migraineaanvallen en een milde hersenschudding. Reden genoeg om naar de rechter te stappen. De jury bevond dat Moody maar voor acht procent eigen schuld had aan het ongelukkige voorval en kende haar dan ook $161.000 toe, 92% van de oorspronkelijk eis van $175.000.

Bizar 3: Robinson versus R.J. Reynolds Tobacco

Cynthia Robinson is weduwe van de in 1996 overleden Michael Johnson. Johnson overleed op 36-jarige leeftijd aan longkanker en rookte iedere dag zo’n één tot drie pakjes voor meer dan twintig jaar. De advocaten van Robinson bepleitten dat R.J. Reynolds niet voldoende informatie heeft verstrekt over de gevaren die roken met zich meebrengen. Hier sloot de rechter zich bij aan en dit leverde de hoogste schadevergoeding in de geschiedenis van Florida op. Robinson kreeg $23.6 miljoen, omgerekend 17.5 miljoen euro. Dan is al dat paffen toch niet voor niets geweest.

Bizar 4: Careathers versus Red Bull: Red Bull geeft je tóch geen vleugels

Het zal voor velen als een schokkende openbaring zijn gekomen: ondanks dat Red Bull in haar reclames belooft dat het bekende energiedrankje je vleugels geeft, blijkt niets minder waar. Genoeg reden voor een rechtszaak, dacht Benjamin Careathers. Hij werd in zijn gelijk gesteld, waardoor Red Bull een schadevergoeding moest betalen. Iedere klant die in de voorgaande jaren het cafeïnedrankje gekocht had, kon een vergoeding aanvragen van tien dollar. Het zal niet verbazen dat de website waar dit bedrag geclaimd kon worden al binnen een dag platlag door de vele aanvragen. Zo blijkt gratis geld veel mensen het gevoel van vleugels te geven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven