Jagende advocaten verenigen zich

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
jachtrecht
Kees van Helvoirt (links) en Lex Rutten na het passeren van de statuten van de VJVAN (foto: Roland van Mourik)

De advocatuur is weer een nieuwe specialisatievereniging rijker: de Vereniging Jacht- en Visrecht Advocaten Nederland (VJVAN). Wie lid wil worden moet een jachtakte hebben. “Wij willen een groep van jagende advocaten zijn.”

“Eigenlijk is dit het verkeerde moment om met de vereniging te beginnen”, lacht Lex Rutten, een van de initiatiefnemers en partner bij Hekkelman Advocaten en Notarissen in Nijmegen. “Het jachtseizoen is namelijk net begonnen.” Advocaten die lid willen worden van de vereniging moeten het examen ‘Jacht met het geweer’ met goed gevolg hebben afgelegd én in het bezit zijn van een jachtakte. En wie een jachtakte heeft houdt meestal van jagen en zal de komende maanden waarschijnlijk wat minder tijd hebben voor verenigingsactiviteiten…

Affiniteit

Waarom is deze bijzondere lidmaatschapseis in de statuten opgenomen? Kees van Helvoirt, mede-oprichter en advocaat bij Vangoud Advocaten: “Om het jachtrecht goed te kunnen beoefenen is het belangrijk dat je verstand hebt van jagen en bekend bent met de regels. Bovendien is het wenselijk dat de leden affiniteit hebben met de jacht. Wij willen specifiek een groep van jagende advocaten zijn.”

Kwaliteit bevorderen

Doel van de VJVAN is het bevorderen van de kwaliteit van advocaten die zich bezighouden met jachtrecht en visrecht op binnenwateren. Van Helvoirt: “Het lijkt ons goed om de kennis op deze gebieden samen te brengen. Die is nu behoorlijk versplinterd.” Rutten: “Het jachtrecht is eigenlijk een bonte verzameling van allerlei toepasselijke rechtsgebieden. Administratief recht, strafrecht, verenigingsrecht, algemeen burgerlijk recht, huurrecht, je hebt met van alles te maken. Het is heel veel gevraagd om overal weet van te hebben. Daarom is het prettig om kennis samen te brengen en uit te wisselen.”
Visrecht is weer een totaal andere tak van sport, maar heeft ook wel veel overeenkomsten met het jachtrecht (“al is het alleen al dat je in beide gevallen met buitenmensen te maken hebt”), vandaar de combinatie.

Niet fulltime

Hoeveel advocaten zich met jacht- en visrecht bezighouden weten Rutten en Van Helvoirt niet precies, ze zullen op de vingers van een paar handen te tellen zijn. Wie lid wil worden van de vereniging hoeft zich er in ieder geval niet fulltime mee bezig te houden, sterker nog: er geldt geen minimumeis. Rutten: “Zoveel zaken op dit gebied zijn er nu eenmaal niet. Het ene jaar is het meer dan het andere. Dit jaar had ik enkele grote zaken. Jachtrecht is een klein deel van mijn praktijk; ik houd mij met name bezig met arbeidsrecht.”
Van Helvoirt, die is gespecialiseerd in landelijk vastgoed, schat dat zo’n tien procent van zijn zaken jachtzaken zijn. Daarbij gaat het onder andere om jachtveldgrensgeschillen, faunaschade en overtredingen van de Wet natuurbescherming. Ook adviseert hij provincies, terreinbeherende organisaties en individuele jachthouders over populatiebeheer en  schadebestrijding.

Eerste bijeenkomst

Het is de bedoeling dat de VJVAN een paar keer per jaar een bijeenkomst gaat organiseren. Ook willen ze samenwerking zoeken met jagers- en visserijverenigingen, om kennis uit te wisselen. Er is nog geen datum voor de eerste bijeenkomst geprikt. Rutten: “Maar het is de bedoeling om daar niet al te lang mee te wachten. Ondanks het jachtseizoen.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top