JB Amsterdam congresseert over kunst

Delen:

Poster_A3_verkleind.jpg"Kunst & Recht, een Amsterdams meesterwerk" is het thema van Justitia 2009, het jaarlijkse congres dat Jonge Balie Amsterdam van 15 tot 17 april organiseert.

Op woensdagavond 15 april wordt het evenement geopend met een borrel in de Heineken Brouwerij. Traditiegetrouw is donderdag 16 april 2009 gereserveerd voor de pleitwedstrijden in het Gerechtshof in één van de zalen van het Paleis van Justitie. Het seminar wordt dit jaar gehouden in het Koninklijk Theater Carré, waar twee sprekers het thema zullen belichten vanuit verschillende invalshoeken. Ten slotte wordt Justitia 2009 op vrijdagavond afgesloten in de Escape. De avond zal aanvangen met het cabaret, dat dit jaar wordt begeleid door professionele regisseurs. Uiteraard zal de line-up van het feest bestaan uit bekende artiesten, zoals de band Ten Four, verschillende DJ’s en acts.

Voor meer informatie: www.stichtingjustitia.nl

Hieronder de inhoudelijke motivatie van het congres

Het is al een aantal jaren geleden dat de Deense krant Jyllands-Posten zijn spijt betuigde voor het beledigen van moslims door het plaatsen van controversiële spotprenten. De krant verkondigde zelf dat de cartoons bedoeld waren als pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Een artistieke uiting werd op die manier opeens een beladen politiek onderwerp dat wereldwijd werd uitgemeten in de pers.

In Nederland is deze artistieke vorm van meningsuiting ook de revue gepasseerd. Zo werd koningin Juliana lang geleden slachtoffer van majesteitsschennis. De huidige koningin en haar familie hebben ook wel eens te lijden onder deze artistieke vorm van meningsuiting. Zo ook meerdere politici in Nederland. Daarentegen zijn er ook Nederlandse politici, zoals Geert Wilders en Ehsan Jami, die zelf de publieke aandacht op zich vestigden door de productie van korte films waarin hun politieke standpunten worden vervat. Deze films ontvingen veel kritiek zowel uit Nederland als uit het buitenland.

Uit bovenstaande blijkt dat de waardering van kunst aan verschillende invloeden onderhevig is. Mede daarom geniet kunst op mondiaal en nationaal niveau grote belangstelling. Verschillende onderdelen met betrekking tot kunst zijn vanuit een juridische invalshoek zeer interessant. De juridische kunstwereld houdt zich bezig met verschillende aspecten: aankopen en afstoten van kunstobjecten, verhuur, bruikleen, schenkingen, vervalsingen, veilingen, verzekeringen etc. Ook spelen intellectuele eigendomsrechten een grote rol, met name het auteursrecht.

De culturele sector heeft zijn eigen wetgeving, bijvoorbeeld de Wet Behoud Cultuurbezit die voorwerpen beschermt die van belang zijn voor de Nederlandse geschiedenis. Bovendien  bestaat er de Code Cultural Governance, te vergelijken met de Code Tabaksblat, die culturele instellingen helpt bij het realiseren en bewaken van een bestuursstructuur waarin kwaliteit en transparantie gewaarborgd wordt.

Uit bovenstaande blijkt dat kunst zich, met recht, leent voor een juridisch thema. Daarom wordt er tijdens het seminar van Justitia 2009 een aantal juridische problemen behandeld aan de hand van het thema: "Kunst & Recht, een Amsterdams meesterwerk".

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven