‘Je bent een sujet’ – notaris geschorst wegens uitkafferen advocate

Het gerechtshof Amsterdam moest onlangs uitspraak doen in een zeer verhitte zaak tussen twee juristen. Een notaris 'met een schurfthekel aan advocaten' had een beginnende advocate zowel per e-mail als in persoon ongecensureerd de wind van voren gegeven en werd daarvoor een week geschorst.

Delen:

Depositphotos_434004018_S-0498bc48
foto: Depositphotos

De twee kregen met elkaar te maken in een echtscheidingszaak, waarbij de verdeling van de voormalig echtelijke woning moest worden geregeld. De advocate, op dat moment advocaat-stagiaire, stond de man bij; de notaris trad op namens de vrouw, aan wie de woning zou worden overgedragen.

Omdat haar ex-man vastzat, kon deze echter niet fysiek aanwezig zijn om op het kantoor van de notaris de leveringsakte te ondertekenen. Afgesproken werd dat de advocate een volmacht zou regelen om namens hem te tekenen. Zij zou de volmacht in de penitentiaire inrichting laten ondertekenen en voor een kopie van het legitimatiebewijs zorgen.

Tirade

De manier waarop dit gebeurde, voldeed echter niet aan ’s notaris’ verwachtingen. Na een eerste mailwisseling, waarin de advocate de gang van zaken had proberen uiteen te zetten, begon een tirade. “U hebt aangeboden de volmacht te doen ondertekenen en dat hebt u werkelijk ontzettend slecht en ondermaats afgehandeld. Hoe moeilijk kan het zijn?”

Ondermaats

Ook de advocatuur als beroepsgroep moest het ontgelden. “Ik weet dat advocaten het allemaal niet zo nauw behoeven te nemen met de waarheid; dit in tegenstelling tot notarissen. U kunt dan ook – in tegenstelling tot notarissen – simpelweg geheel vrij van waarheden en feiten, schrijven wat u het beste uitkomt. En daar hebt u in uw onderstaand tekstje dan ook gretig gebruik van gemaakt.”

Dat de advocate kennelijk suggereerde dat ook aan de zijde van de notaris enige vertraging was opgelopen, schoot eveneens in het verkeerde keelgat. Dit was “abject en eigenlijk een beetje zielig”, schreef hij. “Een infame en abjecte opstelling. Maar het zal u als advocaat niet deren; u mag immers alles.” De advocate diende de omissies snel recht te zetten. “Het kan niet zo zijn dat u anderen voor uw eigen foutenkarretje spant.”

Kantoorvredebreuk

Uiteindelijk kwam er een akkoord over hoe de onvolkomenheden te herstellen. De advocate bezocht het kantoor van de notaris om de nieuwe ondertekende volmacht te overhandigen. Haar verzoek om een ontvangstbevestiging werd echter geweigerd en zij werd gesommeerd te vertrekken. Toen ze persisteerde en aangaf niet te zullen vertrekken zonder reçu, kreeg zij andermaal de wind van voren – “Je bent een sujet” – en werd de politie gebeld. De notaris zou voorts verklaard hebben “een schurfthekel aan advocaten” te hebben.

De notaris diende een klacht in bij de lokale deken, haar onder meer “kantoorvredebreuk” verwijtend. In een verslag van een telefoongesprek tussen de notaris en het kantoor waar de advocate werkzaam was, kwam nog eens een ontluisterende woordenwisseling naar voren. Op een beschuldiging van de advocate dat hij haar zou hebben aangeraakt, gaf hij aan dat hij dat nooit zou doen “omdat ze daar veel te lelijk voor is.”

Therapie

De advocate diende tegen de notaris een klacht in bij de tuchtrechter wegens de bejegeningen en misbruik van klachtrecht. Tegenover de Amsterdamse kamer voor het notariaat verweerde hij zich door te stellen dat hij als gevolg van de coronacrisis met ernstige persoonlijke omstandigheden te kampen had gehad, onder zeer grote druk stond en door enkele klanten was uitgescholden en bedreigd. Het gerechtshof komt tot een schorsing van een week (de tuchtrechter had er vier opgelegd), met als verzachtende omstandigheid dat de notaris in therapie was gegaan. Een berisping zou niet volstaan, nu het niet zijn eerste tuchtrechtelijke veroordeling betrof.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven