Overstap van de week

Jip Mennema (Bergh Stoop & Sanders) over cruciale vaardigheden

Overstap van de week is Jip Mennema. Mennema is per 15 september in dienst getreden bij Bergh Stoop & Sanders in Amsterdam, waar hij werkzaam is in de ondernemingsrechtpraktijk. Voor zijn overstap was Mennema advocaat-medewerker bij Stibbe. Daar was hij verbonden aan achtereenvolgens de praktijkgroepen EU, Competition and Regulation en Employment and Benefits.

Van harte gefeliciteerd. Waarom deze overstap?
Tussen de bedrijven door ontdekte ik bij mijn vorige kantoor dat de procespraktijk mij het meest enerveert. Uit losse gebeurtenissen een aansprekend verhaal optrekken, de processtrategie bepalen, de beslechting van een probleem. Na een voltooide advocaatstage, een mooie secondment bij Uber en een boel leerzame ervaringen was het tijd dat ik me volledig op die praktijk toelegde.

Wat bracht u toen bij Bergh Stoop & Sanders?
Ik wilde een kantoor dat in opzet kleinschaliger is, maar in kwaliteit het niveau van Stibbe evenaart. Daarbij zocht ik een combinatie van corporate en commercial litigation. Binnen dat profiel sprong Bergh Stoop & Sanders er echt uit: beminnelijke, bevlogen mensen met een sterk karakter en een duidelijke maatschappelijke interesse. Er was meteen een klik.

Dat de partners en andere kantoorgenoten grotendeels een achtergrond hebben bij Stibbe en andere full service-kantoren was eigenlijk toeval. Toch zal het een rol hebben gespeeld. Het maakt denk ik dat je elkaars werkhouding herkent en waardeert.

Met welke professionele eigenschap gaat u het verschil maken bij Bergh Stoop & Sanders?
Ik vind een onderwerp al snel interessant en wil graag weten hoe het zit. Het maakt dat ik er plezier in heb me in nieuwe, telkens eigenaardige zaken te verdiepen. Bij de uiteenlopende casuïstiek van onze praktijk komt dat van pas.

En met welke persoonlijke eigenschap maakt u het verschil?
Tafelvoetbal is op het kantoor een vrijwel dagelijks ritueel. Dat ik linkshandig ben, gaat daarin hopelijk een voordeel opleveren. Dat mag trouwens ook wel, want het niveau is op orde.

Aan welke gebeurtenis uit uw loopbaan denkt u nog geregeld terug?
Als student schoof ik op een dag aan in de spreekkamer van (strafpleiter) prof. jhr. mr. Michail Wladimiroff. Het advocatenvak sprak mij aan, maar ik twijfelde. Omdat ik een niet-juridische master had, betekende deze stap een meestertitel halen en een langstudeerboete betalen. Ik besloot zelf een advocaat uit te horen voordat ik mij in schulden en studiebanken stak voor een ongewisse toekomst.  Gevraagd naar de belangrijkste vaardigheid van zijn vak, volgde Wladimiroff direct met een drieledig antwoord. Hoofd- en bijzaken onderscheiden, overtuigd blijven van je gelijk als alles en iedereen tegenwerkt en de regie over een zaak houden, óók tegenover je cliënt. Het is een analyse die ik nog steeds erg mooi vind. Een dag later schreef ik mij in.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures