Joep Koornstra (Rijksuniversiteit Groningen) over de Studentenrechtbank

Joep Koornstra studeerde af in 2016, en nu, acht jaar later, is hij gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift ‘Verbieden van organisaties’. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Joep Koornstra 'toen' (links) en 'broeder van een andere moeder' mr. Martin Stoffels

Joep Koornstra promoveerde 21 maart 2024 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Verbieden van organisaties’. Hij studeerde rechten in Groningen (2010-2016). Tijdens zijn studie werkte hij bij het Groningse Kamerbewonersadviesbureau en was hij student-assistent bij de vakgroep Algemene rechtswetenschap en communicatietrainer voor de Studentenrechtbank. Na zijn afstuderen werkte hij eerst als onderzoeker en docent en later als promovendus aan zijn proefschrift. Momenteel is Koornstra universitair docent bij de vakgroep staatsrecht, bestuursrecht en bestuurskunde.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering laat zich niet gemakkelijk selecteren, omdat er zo veel goede herinneringen zijn. Niet alleen heb ik de studie ervaren als een enorm voorrecht – een vakgebied bestuderen waar je hart ligt en de studie geeft daarnaast ontzettend veel ruimte om je anderszins te ontwikkelen! – de studie heeft in zijn algemeenheid ook een brede interesse gewekt voor maatschappelijke problematiek op tal van terreinen. Als ik dan toch moet kiezen, dan is de beste herinnering van de studie de Studentenrechtbank. Vakinhoudelijk – juridisch – aan de slag gaan met een casus en die ‘presenteren’ ten overstaan van een studentenrechtbank in bijzijn van familie en vrienden. Geweldig.

Mijn slechtste herinnering betreft een randzaak; ik woonde in het zuiden van de stad en voor vele colleges moesten we helemaal naar het Zernike-complex in het noorden. Vooral in de winterperiode kon mijn tropische bloed daar minder goed tegen.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was grondrechten, destijds een mastervak, onder meer gegeven door Han Warmelink. Daar bewaar ik ontzettend goede herinneringen aan. Het minst favoriete vak moet toch wel rechtseconomie zijn geweest. Het vak sprak mij minder goed aan, vermoedelijk omdat ik het eenvoudigweg ingewikkeld vond!

Wie was voor u een inspiratiebron?
Dat was vooral Adriaan Wierenga. Op een bevlogen manier wist Adriaan Wierenga het vak algemene rechtswetenschap 1 en 2 te geven. Ik raakte na afloop van zijn colleges altijd bijzonder geïnspireerd om ‘verder met het recht’ aan de slag te gaan. Dus ging ik vaak met een vriend daarna maar gelijk het huiswerk doen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Graag had ik meer strafrechtelijke vakken willen volgen. Ik heb staats- en bestuursrecht en privaatrecht in de master als specialisaties. Het onderzoek voor mijn proefschrift kent echter een groot strafrechtelijk component. Bij het bestuderen en analyseren van dat deel van het onderzoek, kwam ik erachter dat ik het algemeen strafrecht toch buitengewoon interessant vind.

Joep Koornstra over het verbieden en ontbinden van (criminele) organisaties - Mr. online
Joep Koornstra ‘nu’

Wat wilt u de huidige generatie rechtenstudenten aan advies meegeven?
Studenten worden bij onze bachelor- en masteropleiding klaargestoomd voor de togaberoepen. Dat is min of meer ook de officiële doelstelling van onze faculteit. Er bestaan echter zo veel andere beroepen waarvoor goede juristen nodig zijn. Bij de ministeries, decentrale overheden, de wetenschap, het bedrijfsleven, noem het maar op. Oriënteer je zoveel als mogelijk, doe stages en breid je netwerk uit. Maar, laat je ook niet gek maken. De studie is behoorlijk belangrijk en redelijk bepalend voor de koers van je leven, maar niet allesbepalend. Er is na de studie nog een leven.

En tot slot: met wie staat u op de foto van ‘toen’ (openingsfoto)?
Op de ‘oude’ foto naast mij rechts staat mijn ‘broeder van een andere moeder’ mr. Martin Stoffels. We hebben samen de rechtenstudie gedaan en hij werkt tegenwoordig bij de rechtbank Noord-Nederland als griffier/senior stafjurist en trad ook op als een van de twee paranimfen bij de verdediging van mijn proefschrift. De foto is geloof ik in 2015 of begin 2016 gemaakt, in een van de uitgaansgelegenheden in de beste uitgaansstad van Nederland: Groningen.

Joep Koornstra was onlangs ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven